Решението на българския парламент ще блокира дългосрочно европейския процес и

...
Решението на българския парламент ще блокира дългосрочно европейския процес и
Коментари Харесай

Османи: Резолюцията на българския парламент ще блокира за дълго европейския процес

Решението на българския парламент ще блокира дълготрайно европейския развой и паралелно с това ще сковава инструментите от контракта за другарство за дълъг интервал, разяснява македонският външен министър Буяр Османи.

" Две думи стоят сред триумфа и неуспеха на Европейския съюз в района. Думата " протокол " в рамката като парадигма на исторически въпроси и думата " разкриване " в параграф шести от заключенията на Съвета. И двете думи не участват във френското предложение като дефинитивни решения, а са сложени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се реализира единодушие заради позицията на Република България. Приемането през днешния ден на решение в българския парламент, в което се натъртва на тези два въпроса, ще блокира в дълготраен проект европейския развой, а дружно с това ще сковава инструментите от Договора за другарство за дълго време ", уточни той.

Преди ден македонският министър председател сподели, че не Скопие не може да одобри в френското предложение в този вид.

" Френското председателство беше доста деликатно при формулирането на текста, обръщайки внимание на чувствителността и на двете страни и по тази причина сложи въпросите, които не бяха допустими за нас, като недефинирани оферти (в скоби), с цел да подчертае, че това са нерешени въпроси. Можем да благодарим на френското председателство, само че трябваше да отхвърлим тяхното предложение в тази форма, точно заради частите в него, за които българската страна без обосновка не прояви схващане ", написа във Facebook профила си министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Нестабилното държавно управление в Северна Македония е подложено на мощен напън от опозицията да не позволява отстъпки към България.

От ВМРО-ДПМНЕ желаеха министър председателят Димитър Ковачевски да поеме отговорност и да подаде оставка.

" Ковачевски договаря 6 месеца по последното предложение и се е съгласил с него и не беше реакцията на хората и ВМРО-ДПМНЕ, щеше да го одобри, което би означавало значи побългаряване на страната ", се показва в позиция на партията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР