Решението може да засегне още 296 казуса19 дела за конфискация

...
Решението може да засегне още 296 казуса19 дела за конфискация
Коментари Харесай

Пропадат 19 дела за отнемане на 21 млн. лв.

Решението може да засегне още 296 проблема


19 каузи за конфискация на незаконно имане за 21 млн. лева би трябвало да бъдат оттеглени след оповестеното тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това заяви Пламен Георгиев, ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Както писа “Труд ”, предишния петък – 7 декември, от Върховен касационен съд разгласиха тълкувателно решение №4, съгласно което “спирането на наказателното произвеждане е безспорна спънка да се води дело за нелегално добито имущество ”. 11 съдии са се подписали с изключително мнение, като тяхната позиция е, че т.нар гражданска конфискация на имущества не е обвързана с наказателния развой.

Решението визира директно 19 и индиректно 296 случая (по тях наказателното произвеждане още е в ход) от 2012 година насам, когато бе признат правилото да се лишават активи с необоснован генезис, без значение дали притежателят им бъде наказан, оневинен или делото му бъде прекъснато. Сред въпросите са тези с банкера дезертьор Цветан Василев, Иво Прокопиев и някогашния министър Трайчо Трайков и други

Още в понеделник Софийският градски съд е прекратил на това съображение първото дело по иск за парцели за 1 998 046 лв. против някогашния заместител ръководител на Народното събрание и ексдепутат от Движение за права и свободи Христо Бисеров. Той бе оневинен на всички инстанции по наказателното дело за пране на пари, само че комисия “Антикорупция ” продължи да правосъдния развой за лишаване на първокласната му къща с гараж в Долна баня.

“Направихме разбор, съгласно който каузи за над 21 млн. лева ще бъдат прекъснати, заради това, че са прекъснати наказателните такива или са оправдани лицата в наказателното произвеждане. Искам да подчертая, че за всички тези повече от 21 млн. лева не сме открили законни източници. Тоест, това са противозаконни пари и желаеме отнемането им ”, разяснява през вчерашния ден Георгиев. Според него смисълът и философията на закона е да успее гражданската конфискация, даже и в случай че по една или друга причина не завърши наказателното произвеждане.

След решението на Лозан Панов и подчинените му от Върховен касационен съд измежду 19-те “пропаднали ” каузи попадат и две за имущества за 1 912 587 лева на участници в наркобанди. От разбора на “Антикорупция ” излиза наяве също, че стопират други две каузи за 8,5 млн. лева против лица, хванати да придвижват пари и полезности през граница, два желае против уличени в закононарушения по работа за над 2,6 млн. лева и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР