Решението е взето по повод внесено питане от група депутати

...
Решението е взето по повод внесено питане от група депутати
Коментари Харесай

Съдът в Молдова отстрани президента Додон

Решението е взето във връзка импортирано запитване от група депутати от ръководещата страната коалиция, заяви Интерфакс.
Като претекст се сочи повторният отвод на президента да назначи посочените от Народното събрание министър председател, пет министри и двама вицепремиери.
Съдът счита, че Додон умишлено не е приел препоръчаните кандидатури, макар че по закон може единствено два пъти да откаже назначенията, а по-късно е задължен да ги направи.

Трети път по решение на Конституционния съд указът за назначения вместо президента може да подпише ръководителят на Народното събрание или министър председателят.
Функциите на президент ще извършва точно ръководителят на Народното събрание Андриан Канду. Очаква се той да подпише указите за назначението на министрите на 5 януари.

"По-добре да бъда отхвърлен от власт, в сравнение с да назначавам за министри хора със съмнителна известност. Беше огромна неточност на Демократическата партия да предлага за държавното управление служители, които в предишното са директни участници в банкови измами, свързани с приключването от банковата система на милиарди евро. Как можеш да назначиш за вицепремиер Юрие Лянке, който по-рано е оглавявал кабинета и е подписал свързани с този корупционен скандал противозаконни нареждания? ", написа на 28 декември в Туитър Додон. Тогава той за повторно отхвърли да назначи новите министри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР