Решението е временно, но необходимо, защото иначе над 50 деца

...
Решението е временно, но необходимо, защото иначе над 50 деца
Коментари Харесай

Държавата не осигури средства за новия корпус за училището в кв. Сарафово, Общината наема сградии наоколо за класни стаи


Решението е краткотрайно, само че належащо, тъй като другояче над 50 деца остават без опция да учат в бургаския квартал

Общинския съвет в Бургас одобри предлагането на кмета Димитър Николов да обезпечи 10 000 лева от Бюджета на общината като безплатно финансиране, целящо да обезпечи наем, електрическа енергия и отчасти обзавеждане на здания отвън ОУ „ Христо Ботев “ в кв. Сарафово, които да се употребяват от учебното заведение като класни стаи. Това се постанова заради две аргументи – първата е, че в учебното заведение местата за деца към този момент е стигат, а втората – че от близо година Община Бургас пробва да започва процедурата по създаване на нов корпус, само че това не се случва поради политическото безвремие, в което се намира страната от близо година и половина.

Ден преди началото на образователната година в последна сметка бе решено, че поради това, че няма по какъв начин да се обезпечи държавно финансиране за градежът на нова постройка, крещящата потребност от нови места в учебното заведение ще бъде задоволена с потреблението на други постройки, намиращи се наоколо до ОУ „ Христо Ботев “. За новата образователна 2022-2023 година броят на паралелките в учебното заведение се усилва на 12, от които 8 в начален курс. Така се оказва, че за естественото осъществяване на образователния развой са нужни 11 стаи, а то разполага с 8. 

„ Преди повече от 10 години наследих в кв. Сарафово една процедура по закриването на учебното заведение, което тогава беше с по-малко от 50 деца. Сега  те са над 260 и всяка година се усилват. Родителите, които живеят в квартала, желаят децата им да учат точно там. Така и не ни дадоха отговор за какво има такава спънка пред плана за уголемение на учебното заведение. Досега постоянно сме получавали поддръжка от страната, която е осигурявала главния финансов запас, а общината – дофинансирала “, сподели кметът Димитър Николов по време на сесията на локалния парламент.





В изгода на предлагането на кмета са редица причини, само че неналичието на държавно финансиране за наложителното изграждане на нов корпус „ спъва “ краткотрайно цялостната самодейност на Община Бургас да усъвършенства качеството на началното и междинното обучение в града и района. Реално планът за уголемение на ОУ „ Христо Ботев “ пък е на стойност към 3 млн. лева – сума, която би трябвало да бъде обезпечена в цялостен размер, с цел да стартира изобщо градежът.

юПоради забавянето обаче, е доста евентуално той да започва едвам следващата година, в случай че въобще страната отпусне средства. И тъкмо по тази причина се постанова наемането на здания край учебното заведение, които да се употребяват за класни стаи и да се обезпечи естествен образователен развой. Проблемът е, че това решение е краткотрайно, а нарастването на броя деца, които желаят да учат в кв. Сарафово занапред ще става все по-голям с това, че кварталът става все по-популярно мято за живеен. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР