Републиканската партия запазва преднината си в предварителните резултати за долната

...
Републиканската партия запазва преднината си в предварителните резултати за долната
Коментари Харесай

Добър ден за демокрацията. Мнозинството в американския Сенат зависи от три щата 


Републиканската партия резервира преднината си в предварителните резултати за долната камара на Конгреса на Съединени американски щати - Камарата на представителите . Изходът от борбата за горната камара - Сенатът , към момента остава неразбираем, защото към този момент демократите имат еднакъв брой извоювани места с съперниците си.

Това демонстрират към този момент предварителните данни от извършените във вторник, след които законодателната стратегия на президента Джо Байдън може да се окаже блокирана. Досега демократите имаха болшинство и в двете камари на Конгреса.

Съединени американски щати организират избори за Конгреса на всеки две години, като обновяват отчасти или напълно двете му камари. Във вторник американците избираха напълно нов състав на Камарата на представителите, където мандатът е две години, както и една трета от състава на Сената, където мандатът е 6-годишен.

Към 9:00 часа в четвъртък преброяването демонстрира, че републиканците печелят 210 места в Камарата на представителите при нужни им за болшинство - 218. Демократите пък към този момент са със 192 места .

Данните за разпределението в 100-местния Сенат все още са изравнени - 48 на 48 места . Крайният резултат за горната камара в Конгреса зависи от преброяването на гласовете в три щата - Аризона, Джорджия и Невада.
" Американският народ беше явен "
Американският президент Джо Байдън не скри задоволството си в четвъртък сутринта от това, че не се сбъдват предварителните прогнози за " огромна алена вълна " - безапелационна победа на републиканците и в двете камари на Конгреса.

" Смятам, че това беше добър ден за демокрацията ", сподели Байдън пред кореспонденти в Белия дом, след което добави: " Според мен американският народ беше явен. Той чака подготвеност и от страна на републиканците да работят с мен. "

Президентът заявява, че ще наложи несъгласие на всевъзможни опити да бъде въведена федерална възбрана за абортите и се разгласи срещу намаляването на налозите за богатите . Това са две от измененията, които републиканците се чака да опитат да прокарат след междинните избори.

По думите му откакто се върне от обиколката си в Азия той ще предложения водачите на демократите и републиканците в Белия дом, с цел да обсъдят реализирането на целите си.

Байдън повтори желанието си да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2024 година, само че посочи, че най-вероятно окончателното си решение по въпроса ще вземе при започване на идната година.
Аризона, Невада и балотаж в Джорджия
Предварителните резултати от гласуването за Сената демонстрират, че която от двете партии завоюва два от оставащите три щата - Аризона, Джорджия и Невада, ще завоюва и болшинството в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати.

Според данните, представени от Би Би Си и Си Би Ес, конкуренцията в Аризона към този момент клони към победа на демократите, до момента в който обстановката в Невада остава неразбираема.

Безспорно е, че в Джорджия ще се наложи балотаж през декември, откакто нито сенатора на демократите Рафаел Уорнок, нито съперника му от републиканците Хершел Уокър съумяха да преминат прага от 50% поддръжка.

Една от най-ценните победи на републиканците беше успеха над Шон Патрик Малоуни в Ню Йорк , който ръководеше акцията на демократите за Камарата на представителите.

Като максимален триумф на демократите пък се оформи обратът в Пенсилвания , където те взеха сенаторско място от републиканците с успеха на Джон Фетерман над известния доктор Мехмет Оз, подкрепян персонално от някогашния президент Доналд Тръмп.

Неочаквано слабите резултати на републиканците даже слагат под въпрос кандидатурата на Тръмп за идващите президентски избори през 2024 година, отбелязва Би Би Си. Един от неговите съветници - Стивън Милър , разяснява пред консервативната мрежа Newsmax, че предлага на някогашния президент да отсрочи решението си, до момента в който не бъде решен балотажът в Джорджия.

Самият Доналд Тръмп призна в обществените медии, че резултатите от изборите са " ненапълно разочароващи ", само че въпреки всичко добави, че от негова позиция " това беше доста огромна победа ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР