Републиканецът Кевин Маккарти бе избран за председател на Камарата на

...
Републиканецът Кевин Маккарти бе избран за председател на Камарата на
Коментари Харесай

Републиканецът Кевин Маккарти оглави долната камара на Конгреса на САЩ от 15-ия опит


Републиканецът Кевин Маккарти бе определен за ръководител на Камарата на представителите в американския Конгрес от 15-ия опит.

След четири дни на несполучливи гласувания и разногласия в долната камара Маккарти получи поддръжката на 216 от 428 дали своят вот, до момента в който водачът на групата на демократите Хаким Джефрис бе подсилен от 212 представители.

През ноември предходната година за членове на двете камари на Конгреса, като Републиканската партия съумя да завоюва болшинство в Камарата на представители, а демократите резервираха контрола си върху горната камара - Сената.

Вотът се състоя в ранните часове на събота. Първите 14 опита за избор на Маккарти бяха провалени от групата на последователи на някогашния американски президент Доналд Тръмп при републиканците. Това провокира рецесия в Конгреса, която не се е случвала от над 160 години насам.

Кевин Маккарти е представител на щата Калифорния. Очакваше се той да оглави Камарата на представителите още на първото ѝ съвещания във вторник, само че последователите на Тръмп започнаха да го нападат с обвинявания, че пази ползите на администрацията на демократите.

Сред отстъпките, които Маккарти беше заставен да направи, с цел да убеди вътрешната си съпротива измежду републиканците да го поддържа, беше и процедура, улесняваща отстраняването на ръководителя на Камарата на представителите. Така той наследи на поста демократката Нанси Пелоси.

" Готов съм да работят с републиканците, когато това е допустимо и гласоподавателите ясно демонстрираха, че чакат републиканците също да са подготвени да работят с мен ", разяснява американският президент Джо Байдън, след избора на Маккарти, призовавайки " да управляваме по един виновен метод ".

Последната сходна рецесия с дълга поредност от несполучливи опити за избор на ръководител на Камарата на представителите датира от 1859 година Тогава са били нужни цели 44 гласувания, с цел да бъде определен титуляр на поста.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР