Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около

...
Република Северна Македония направи решителна крачка към ЕС - около
Коментари Харесай

ЕС приветства решението на парламента на РСМ. Мицкоски няма да приеме промяна в Конституцията

Република Северна Македония направи решителна крачка към Европейски Съюз - към това мнение се сплотяват водещи фигури в европейските институции във връзка признатата от Народното събрание в Скопие рамка за идните присъединителни договаряния.

" Днешното гласоподаване проправя пътя към междуправителствена конференция за Северна Македония идната седмица ", написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той дефинира решението като основна стъпка на страната към Европейски Съюз. " Бъдещето ни е дружно и ви поздравявам с отворени прегръдки ", прибавя той.

" Поздравления за Северна Македония, това гласоподаване открива пътя към бързото начало на договарянията, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това бе историческа опция и вие се възползвахте ", добавя тя.

Днешното гласоподаване е историческо, написа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. По нейните думи решението е голяма и значима стъпка напред. То открива пътя за по-бързо европейско бъдеще на страната, добавя Мецола. Мястото на Северна Македония е в Европейски Съюз, приключва тя.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел показва, че гласуването на Народното събрание в Скопие е поддръжка за началото на договарянията и за общо европейско бъдеще. Той също назовава решението значително по пътя на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз във времена, когато има потребност от единение пред лицето на общите провокации.
" Най-накрая! "
Албанският министър председател Еди Рама, в реакция след одобряването на така наречен френско предложение в Народното събрание на Северна Македония, съобщи, че най-сетне към този момент няма никаква спънка за договарянията за присъединение на Албания към Европейски Съюз, заяви МИА.

" Най-накрая! Вече няма никакви спънки пред договарянията за участие на Албания в Европейския съюз! Парламентът на Северна Македония преди малко даде зелена светлина за последното френско предложение. Абсурдното държане на Албания като пленник приключи ", написа Рама в обява във Facebook.

Той добави, че са били нужни три изтощителни години от приемането на решенията на Европейския съвет, с цел да се отвори пътят за договаряния.

Като благодари на стратегическите съдружници, Рама акцентира, че албанската делегация ще замине в понеделник в Брюксел, " с цел да стартира тази нова част от пътя, започвайки договарянията за участие ".
Мицкоски няма да одобри промени в Конституцията
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ завериха пред нотариус заявления, че няма да одобряват промени в Конституцията, заяви през днешния ден на конференция пред Народното събрание водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, представен от МИА.

" Общо 44 депутати от ВМРО-ДПМНЕ и обединението, като гаранция пред народа, завериха пред нотариус заявления, че с чиста съвест няма да одобряват смяна в конституцията ", заяви водачът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

" Няма отклоняване даже на милиметър от това, няма крачка обратно, тъй като всичко, което имаме, е зад нас, нашето достолепие, чест и нашата Македония ", сподели Мицкоски. Той акцентира, че ежедневните митинги не са негова битка или на ВМРО-ДПМНЕ, а на народа.

С изключително възприятие на горделивост желая да благодаря на хората, които всеобщо излязоха на улицата и дни наред бяха цитадела на непокорство. Въпреки всички офанзиви и напън, народът излезе и не отстъпи, добави водачът на ВМРО-ДПМНЕ.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР