Република Северна Македония и Албания имат отлични отношения и албанското

...
Република Северна Македония и Албания имат отлични отношения и албанското
Коментари Харесай

Ковачевски: Имаме гаранции от Албания, че преброяването там ще се проведе по всички стандарти

Република Северна Македония и Албания имат отлични връзки и албанското държавно управление дава гаранции, че преброяването на популацията там ще бъде осъществено в сходство с всички стандарти на Евростат, сподели министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, обвързван с посещението на българския вицепрезидент в Албания, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Като държавно управление оказваме помощ на македонското население там по доста способи. Преди месец предоставихме машинизация за пътища, (Буяр) Османи оказа помощ за даване на учебно обзавеждане, ще продължим да оказваме помощ на македонците в Албания и в никакъв случай не сме желали от тях да създадат каквото и да било за който и да било политически естаблишмънт, както преди време държавното управление на ВМРО- ДПМНЕ ги водеше да гласоподават в Скопие за кмет на община Център. Ние ценим и обичаме македонците в Албания, в Гърция, в България, в Сърбия и в целия свят и ги поддържаме в правото им на предпазване на македонския език и просвета, на правото им обучение на своя език. Вече има няколко отворени катедри по македонски език в най-хубавите университети в разнообразни страни, квалифицирано е откриването на Културно-информационен център в Сърбия, работи се по превозването и връщането от Албания на иконите, откраднати от македонските църкви, а на това ще участват и македонците в Албания. Те са тъкмо толкоз македонци, колкото и ние ”, уточни Ковачевски, който през днешния ден посети сектора Прилеп-Битоля от кулоар 10 Д, с цел да се осведоми за строителните действия по него. 

Медиите в Северна Македония осведомят за визитата на в Албания и оповестените срещи с представители на българското малцинство там, което публично е прието от държавното управление на Албания през 2017 г. 

Преброяването на популацията в Албания ще стартира на 18 септември, а по думите на изпълняващият длъжността началник на задачата на Европейски Съюз в Албания Луиджи Сорека то ще бъде значим миг освен за развиването на статистическата система в страната, само че и във връзка с договарянията на Албания за участие в Европейски Съюз. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР