Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република

...
Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република
Коментари Харесай

Предложенията за името: Нова, Северна, Горна към името Македония


Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/.

Това са предложенията на интернационалния медиатор в разногласието за името на Република Македония сред управляващите в Скопие и Атина Матю Нимиц.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал мкд.мк единствено няколко часа след приключването на договарянията сред македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в наличието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Съкратения вид на името, което може да се употребява е - Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija /даваме наименованията на латиница, както ще се изписват в интернационалните връзки – бел.ред./. По отношение на езика има две оферти „ македонски “ („ makedonski “), или „ official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna.

Името, което ще бъде признато ще се употребява както в двустранните връзки, по този начин и на интернационално равнище.

Македонското държавно управление на този стадий прецизира единствено, че "се основават условия за напредване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат поради различията".

Самият Нимиц съобщи, че "дадох моите оферти на двете страни". "Те би трябвало да ги показват на техните държавни управления, които би трябвало да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение", сподели още Нимиц след договарянията в Ню Йорк. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР