Репресиите срещу протестиращите в Иран не спират, но това не

...
Репресиите срещу протестиращите в Иран не спират, но това не
Коментари Харесай

Все повече жени свалят забрадките: четири месеца от началото на протестите в Иран


Репресиите против протестиращите в Иран не стопират, само че това не пречупва духа им. Все повече дами смъкват забрадките, а публичният и интернационален напън явно имат резултат.

Екзекуциите в се правят в ранните утринни часове, малко след езан - апела за утринна молитва. Затова от седмици доста иранци заран протягат ръка към мобилните си телефони с тревожния въпрос: Изпълнена ли е следващата смъртна присъда?

От началото на декември до момента са екзекутирани четирима протестиращи. Всички те са млади мъже, упрекнати от режима, че са наранили или умъртвили военни. Правозащитни организации приказват и за показни правосъдни процеси, които са доста надалеч от главните правила на правовата страна.

Политици " лобират " за пандизчиите

В интернет се популяризират описи с имената на стачкуващи, на които е издадена смъртна присъда или които са застрашени от нея. В обществените медии деятели от разнообразни европейски страни упорстват за политическа поддръжка от депутати, в това число в Германия. На собствен ред те пишат до иранските управляващи, желаят освобождение на арестуваните и правна помощ. Повече от 250 политици към този момент са се заели с тази задача. 

Протести в Германия против изтезанията в Иран

" Режимът кара семействата на пандизчиите да мълчат, да не приказват обществено ", споделя Мариам Кларен, една от активистките, които се обръщат към политици в Германия. Майка ѝ - Нахид Тагави -  от есента на 2020 година

Кларен е на мнение, че когато се приказва на всеослушание и се притегля общественото внимание, това оказва помощ на арестуваните - подобен е нейният опит в битката за майка ѝ. " Ето за какво е изключително значимо политиците да употребяват своето въздействие и публика. "
Редакцията предлага
Много публицисти стават жертва на репресии и арести

За това, че режимът въпреки всичко обръща внимание на публичния напън, свидетелства и казусът с двама млади иранци, чиято екзекуция съгласно деятели е била планувана преди няколко дни. Според очевидци пред пандиза в град Карадж, северозападно от Техеран, са се събрали тълпи и са протестирали шумно срещу екзекуциите. Досега те към момента не са изпълнени.

Междувременно държавното управление продължава да преследва и публицисти. Съобщава се, че в средата на седмицата репортерката Насим Султан Бейги е била задържана на летището в Техеран. По-късно се появиха известия, че тя е била отведена в пандиза " Евин " и е държана в изолираност.

Близо 90 ареста на публицисти са регистрирани от неправителствената организация " Комитет за отбрана на публицистите ", откогато през септември 2022 година избухнаха митингите след

Протестите трансформираха живота в Иран

Оттогава в Иран се организират шумни митинги, които вече си проправиха път и в всекидневието на доста иранци. В доста градове дамите към този момент не покриват косите си. С цялостното схващане, че това към момента може да ги изложи на огромна заплаха.

Едва тази седмица основният прокурор инструктира управляващите в страната да подхващат доста по-решителни дейности против нарушаванията на ислямските правила за обличане. Новите технологии за наблюдаване, като да вземем за пример видеокамерите на публични места по сходство на тези в Китай, който е непосредствен съдружник на Техеран, са непрекъсната тематика на разискване.

Наблюдението към този момент се ползва в пътното придвижване: дамите, които карат без кърпа, се разпознават по регистрационния им номер и получават санкции с текстови известия.

Ще последват ли нови наказания против режима в Техеран?

Вследствие на тези събития европейските политици още веднъж разискват наказания против Иран. Министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок разгласи в Туитър, че натискът върху Революционната армия - елитната военна част, която е по едно и също време сериозна икономическа конструкция и надзирател на всичко, което се случва в Ислямската република - ще бъде засилен.

Заради Революционната армия Европейски Съюз и немското държавно управление нееднократно са били подлагани на рецензии. Опозицията и деятелите приканват тя да бъде класифицирана като терористична организация, както е в Съединени американски щати. Преди да се стигне до " вписването " ѝ като такава обаче, ще би трябвало да се преодолеят правните спънки, твърди Бербок. По думите ѝ към този момент е сбъднат контакт с Европейски Съюз за изясняване на условията.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР