Ремонтът на авиобазата Граф Игнатиево няма да бъде готов в

...
Ремонтът на авиобазата Граф Игнатиево няма да бъде готов в
Коментари Харесай

Тагарев: Авиобазата Граф Игнатиево няма да е готова в срок за самолетите F-16

Ремонтът на авиобазата " Граф Игнатиево " няма да бъде подготвен в период за посрещането на самолетите F-16 – това излиза наяве от отчета на военния министър Тодор Тагарев за трите месеца от встъпването му в служба, съобщи Българска национална телевизия.

" Резултатите в индустриалното съдействие, контрактувано в пакета по придобиването на първите 8 самолета F-16, са прекомерно скромни, а в контракта за вторите осем самолета изобщо не е планувано такова съдействие, заради което пропущаме обилни софтуерни, индустриални и обществени изгоди за българската стопанска система и общество ”, показва Тагарев.

7 милиона лв. са потънали в ремонта на полигона " Корен ", макар че са преведени предплатено, само че ремонт там не е осъществен, а компанията реализатор е банкрутирала, излиза наяве още от доклада на Тагарев.

Tагарев показва също, че държавното управление е осигурило повече пари за защита за 2023 година, а точно 3,473 милиарда лева, или 1,88% от упования Брутният вътрешен продукт. Разходите за вложения са над 20 на 100 от общите разноски, което също надвишава заложеното в проекта. Поет е ангажимент вложенията в защита да са не по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт в идващите години, написа в отчета.

Продължава работата по модернизационните планове в армията поради и изменената среда за сигурност. До ноември ще бъде импортирана в Народното събрание нова Програма за капиталови разноски в армията, изяснява Тагарев. Той показва, че продължава осъществяването на договорите за придобиване на нов военен аероплан F-16, като напъните са ориентирани в построяването на инфраструктурата на неговата оперативна база с 85 контракта за планиране, строителен контрол, инженеринг и монтажни работи.

По плана за два нови модулни патрулни кораба първият е на вода, а килът на вторият е положен, показва военният министър. Доставени са 94 машини за Силите за специфични интервенции от контрактувани 98, продължава и модернизацията на танковете Т-72.

За потребностите на една механизирана бригада на Сухопътните войски се приготвя план на контракт за придобиване на 198 бронирани машина " Страйкър " и машини за поддръжка, каквито има ситуирани в България в границите на Многонационалната бойна група на НАТО. Класират се и офертите за нови трикоординатни радари за Противовъздушна отбрана системата и противоракетната защита и следва избор на реализатор за плана.

Министър Тагарев показва още, че са удвоени напъните за оказване на всяка допустима поддръжка за Украйна в битката ѝ против съветския агресор: " Правителството утвърди план на Меморандум за съдействие сред министерствата на защитата на Република България и Украйна. " Взето е решение за даване на спомагателен пакет военна помощ за Украйна.

" Около половината от общото количество от тази помощ беше изпратен, а останалата част е в развой на подготовка за изпращане. Продължаваме дейните контакти сред нашите двете страни. Освен това, министерството на защитата оказва нужната логистична поддръжка на Министерство на вътрешните работи за подготовка за изпращане в Украйна на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ от запасите на Министерство на вътрешните работи според решението на Народно събрание от юли 2023 година С всички тези дейности възвърнахме уважението на съдружниците ни и международната демократична общественост. " – акцентира министърът на защитата.

И още: Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното произвеждане против длъжностни лица от Военновъздушни сили за гибелта на водача Валентин Терзиев, а заради изтекла отминалост към този момент е невероятно да се търси дисциплинарна и друга отговорност по случая.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР