Изглежда, че предстои ново напрежение между Северна Македония, от една

...
Изглежда, че предстои ново напрежение между Северна Македония, от една
Коментари Харесай

АФП: Победата на ВМРО-ДПМНЕ вещае нови сблъсъци с България и Гърция

Изглежда, че следва ново напрежение сред Северна Македония, от една страна, и България и Гърция, от друга, откакто ВМРО-ДПМНЕ завоюва парламентарните и президентските избори в РСМ.

Дясната партия ВМРО-ДПМНЕ завоюва лесна победа, а ръководещите до момента социалдемократи (СДСМ) признаха провалянето си преди оповестяването на формалните резултати, съобщи Агенция Франс Прес.

Фойерверки отекнаха в столицата Скопие, когато новината за успеха се популяризира.

„ Поздравявам нашия политически конкурент ВМРО-ДПМНЕ с тази победа на изборите “, съобщи Димитър Ковачевски, някогашен министър-председател и водач на ръководещата партия СДСМ.

Съобщението пристигна преди партийният водач на ВМРО-ДПМНЕ и евентуален предстоящ министър председател Християн Мицкоски да има време да произнесе личната си победна тирада.

Успехът на националистическата партия евентуално ще окаже отрицателно въздействие върху фантазията на балканската страна да се причисли към Европейски Съюз.

Мицкоски отхвърли да признае новото име на страната и историческото съглашение с Гърция от 2018 година, което добави „ Северна “ към названието ѝ, с цел да позволи дълготраен спор и разреши на страната да се причисли към НАТО.

Той също по този начин даде обещание да бъде корав в разногласието с България, по отношение на общото историческо минало на двете страни. През юни 2022 година София и Скопие одобриха предлагането на френското председателство на Европейския съвет, съгласно което РСМ би трябвало да включи българите в преамбюла на конституцията си, с цел да стартира договаряния с Европейски Съюз. Мицкоски изрично декларира, че ВМРО-ДПМНЕ няма да поддържа конституционните промени, които назовава „ български диктат и дава обещание предоговаряне на изискванията за започване на договаряния.

На втория тур на президентските избори, който също се организира на 8 май, издигнатата от ВМРО-ДПМНЕ кандидатка Гордана Силяновска-Давкова стана първата жена президент на страната, откакто победи претендента на СДСМ Стево Пендаровски, доскорошен президент./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР