Религиозни хора, изправени пред житейски кризи, разчитат на стратегии за

...
Религиозни хора, изправени пред житейски кризи, разчитат на стратегии за
Коментари Харесай

Вярващите се справят с емоциите си чрез когнитивна преоценка

Религиозни хора, изправени пред житейски рецесии, разчитат на тактики за контролиране на страстите, които психолозите също употребяват, сочи изследване, оповестено в Journal of Religion and Health. Те търсят позитивни способи на мислене за справяне с компликациите - процедура, известна на психолозите като „ когнитивна преоценка “. Те имат забележителна убеденост, че могат да оправят с тежките моменти в живота си. В логиката на психиката терминът е  „ справяне със самоефикасността “. Доказано е, че и двата похвата понижават признаците на тревога и меланхолия.
„ Изглежда, че религиозните хора употребяват някои от същите принадлежности, които психолозите систематично са разпознали като ефикасни за повишение на благосъстоянието и отбрана против дистрес ", споделя Флорин Долкос, професор по логика на психиката в Университета на Илинойс в Urbana-Champaign. „ Това допуска, че науката и религията са на едно мнение, когато става въпрос за справяне с компликациите ", добави той.
„ Например, когато някой е умрял, религиозният човек може да каже: „ Сега е към този момент добре, в този момент е с Бог “, нерелигиозният споделя:„ Е, най-малко към този момент не страда “, изяснява Флорин Долкос. И в двата случая личността намира разтуха в това да пречупи трагичното събитие в по-положителна светлина.
Проучването може да съставлява интерес за клиничните психолози, работещи с религиозни клиенти. Според учените е добре да се приказва и с членове на духовенството или църковни настоятели, които могат да насърчат този тип преоценка, с цел да оказват помощ на енориашите да осмислят света и да покачат тяхната резистентност против стрес.
„ Надявам се, че това е образец, при който религията и науката могат да работят дружно, с цел да поддържат и покачват психологичното здраве “, споделя Флорин Долкос.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР