Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването

...
Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването
Коментари Харесай

Ректори обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на броя висши учебни заведения

Ректорите на висши образователни заведения оповестиха самобитен мораториум върху разрастването на броя висши образователни заведения и разкриването на нови филиали. Това стана на съвещанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна, в което взе участие и министърът на образованието Красимир Вълчев . Ще се спре и разкриването на неприсъщи за университетите специалности - сподели проф. Любен Тотев - ръководител на Съвета.

До 30 октомври всяко висше образователно заведение би трябвало да показа визията за развиването си и насоката на профила си за интервал от 15-20 години. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уточни, че би трябвало да се влага в развиването и привличането на млади преподаватели. Още повече, че образованието по публични и обществени науки се е разраснало нерационално, а липсват други:

Искаме да имаме повече инженери, повече педагогичен експерти, повече агрономи. Факт е, че в тези професионални посоки не избуя нерационалното търсене на висше обучение, за което приказваме. Искаме с инструментите на политиката да преструктурираме приема, тъй че повече % студенти да се образоват в тези професионални посоки и да имаме доста по-нисък % на това нерационално търсене, за което загатнах.

Стана ясно, че ще се усилват и средствата във фонд " Научни проучвания " за идната година. Искането е за 35 милиона лв.. Ректорът на Университета за национално и международно стопанство професор Стати Статев уточни, че ще се желае от страната създаване на обезщетителен механизъм поради увеличението на минималната работна заплата до 510 лв., както и поради нарастването на учителските заплати и по този метод стартовите заплати на асистентите стават по-ниски от тези на учителите.

Наскоро специалисти от Европейската комисия предложиха България да понижи броя на университетите до 10. Така ще се усили финансирането на висшите учебни заведения и на научната активност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР