Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в работна

...
Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров участва в работна
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС проф. Димитров с лекция пред Министерство на отбраната за модернизация на армията

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров взе участие в работна среща за разискване мястото на проучванията, технологиите и нововъведенията в плановете за рационализация и превъоръжаване на Въоръжените сили.

Дискусията в Централния боен клуб беше проведена от дирекция „ Политика по въоръженията “ на Министерство на защитата, взаимно с Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “.

Проф. доктор Димитър Димитров изнесе презентация на тематика „ Военно-икономически разбор при подготовката и реализацията на плановете за рационализация и превъоръжаване на Въоръжените сили “. Ректорът уточни, че катедра „ Национална и районна сигурност “, на която той е началник от 16 години, от началото на 90-те години образова студенти по „ Икономика на защитата и сигурността “ и акцентира, че катедрата и УНСС са единствените в България, които образоват студенти по тази компетентност. Той означи, че е работил по стопански разбор „ разходи-ползи “ в защитата и сигурността и показа учебника, който е написал по тематиката през 2005 година

В презентацията си проф. Димитър Димитров подчертава на мястото и ролята на икономическият разбор и обмисляне при взимане на решения за обезпечаване на въоръжение и техника. Той съобщи, че с цел да се извърши стратегическата цел на отбранителната политика за отбраната на териториалната целокупност и отстояване на националните ползи посредством създаване, поддържане и потребление на съответни на средата на сигурност отбранителни качества и създаване на оперативно съвместими и съвременни Въоръжени сили е належащо да има тъкмо обмисляне и измеримост на разноските и изгодите.

„ Особеното на разбора и на всички дейности, които се вършат в региона на стопанската система на защитата и сигурността е, че има ресурсни и разходни ограничавания, с които би трябвало да се съобразяваме. Средата за взимане на решение е динамична, измененията са мъчно предвидими и цената на един план за рационализация и превъоръжаване на Въоръжените сили може да нарасне доста. Затова вземането на решения в региона на защитата и сигурността и триумфа за реализиране на плана са мощно подвластни от поддръжката на обществото “, сподели проф. Димитър Димитров и обърна внимание, че е належащо провеждането на реалистична, целенасочена, дълготрайна и поредна национална отбранителна политика за създаване, поддържане и развиване на съответни на средата на сигурност отбранителни качества на Въоръжените сили. Той разяснява, че тук би трябвало да се има поради и оценката на човешкия фактор, огромната дълготрайност на плановете в тази област и това, че разноските и изгодите могат да се проявят по друго време.

Важно е също по този начин, страната ни интензивно да взе участие в процесите на обмисляне, развиване и потребление на отбранителните качества на НАТО и Европейски Съюз.

Целта на срещата бе да интегрира напъните на военнонаучния и военнообразователен капацитет, типовете Въоръжени сили и отбранителната промишленост за търсене на ефикасни решения при планирането, финансирането, осъществяването, доклада, внедряването и потреблението на резултатите от научните проучвания в полза на построяването, поддържането и развиването на отбранителните качества на Въоръжените сили.

От страна на УНСС участваха и доцент доктор Цветан Цветков, шеф на Центъра за стратегически проучвания в защитата и сигурността, доцент доктор Светослав Спасов, шеф на Центъра за поддръжка на нуклеарната сигурност на университета и гл.ас. доктор Недко Тагарев. Тримата са преподаватели в катедра „ Национална и районна сигурност “ на УНСС.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР