Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат

...
Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат
Коментари Харесай

Земеделците отчитат рекордно ниски добиви на зърно

 Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години регистрират земеделските производители у нас.  Загубите доближават тук-там 50% спрямо предходната година. С към 30% са по-ниски добивите във великотърновско спрямо предходната година. Това регистрират земеделските производители след привършване жътвата на ечемик и пшеница. Но дали това ще се отрази на цената на хляба?

 

Румен Тодоранов е аграрни производител от село Поликраище. Обработва общо 10 000 декара във великотърновски район, от които 3500 декара пшеница и  1200 дка ечемик. Останалите посеви са от  слънчоглед и царевица. В землищата на селото тази година се следи общ спад от към 30, тук-там до 50 % от добивите на зърна. Обичайно добивът на пшеница варира сред 600 и 800 кг от декар. Освен в сухото време, Румен Тодоранов вижда и софтуерно неточности, довели до слабата годишна продукция.

Според хлебопроизводителите, макар ниските добиви, зърненият баланс бил реализиран и зърно за брашно и самун щяло да има. Така цената на хляба нямало да се промени поради ниските добиви. Причина за повишаване, в случай че има такова, щяло да се окаже въвеждането на ТОЛ таксите и COVID-19. Заради пандемията и условията за строга хигиена в определянето, цената на хляба към този момент се включват защитни маски и дезинфектанти, написа още " Нова ТВ ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР