Рекордните 28 участници от 18 държави и 3 континента –

...
Рекордните 28 участници от 18 държави и 3 континента –
Коментари Харесай

Цигулари от три континента в IV Международен конкурс за цигулари `Васко Абаджиев`

Рекордните 28 участници от 18 страни и 3 континента – Европа, Азия и Америка, ще вземат участие в четвъртото издание на Международния конкурс за цигулари „ Васко Абаджиев “.

Конкурсът ще се организира от 23 до 26 ноември 2017 година в залата на Музикалното учебно заведение „ Любомир Пипков “ в София. Прослушванията ще бъдат в три тура, като последният ще е с оркестър. Гала концертът на лауреатите е от 18 часа на 26 ноември (неделя) в залата на Музикалното учебно заведение.

Организаторите от Клуб ЮНЕСКО „ Леонардо да Винчи “ София се гордеят и със забележителното родно наличие измежду цигуларите – трима българи, както и един наш музикант с белгийски паспорт. Престижното интернационално жури е с ръководител проф. Ангел Станков, а в него влизат още проф. Елизабет Кроффич от Университета по музика и театрални изкуства във Виена, проф. Хабиб Каялех (Швейц), проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и доктор Лауритс Ларсен (Дания). По традиция доктор Ларсен ще даде най-новия модел струни за всички участници и членове на журито от компанията си Larsen Strings. Той ще обезпечи и премия от 500 евро за най-хубаво осъществяване на Kаприз на Паганини, изсвирен на най-новия модел струни Larsen Strings.

Проектът е финансиран от Столична стратегия „ Култура “ на Столична община за 2017 година Основна банка на състезанието е „ Уникредит Булбанк “, които за четвърти път обезпечават наградния фонд в размер 3300 евро. Допълнителна премия от 500 евро на името на Стефан Балкански обезпечава Антония Балканска-Ливайн за най-хубаво осъществяване на Бетовен.

Целта на състезанието, който се организира един път на две години, е възраждането на националната и интернационална памет за огромния цигулар Васко Абаджиев (1926-1978) и поощряването на развиването на младите цигулкови гении – самобитни наследници на духа на Абаджиев. Лауреат на първото издание през 2011 година беше изключителният немски гений Щефан Тарара, във второто успеха си поделиха Даичи Накамура (Яп) и Любов Стеколщикова (Рус), а третото издание беше извоювано от украинката Мария Краснюк.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР