Рекордни цени отбелязаха на световните борси природният газ и електрическата

...
Рекордни цени отбелязаха на световните борси природният газ и електрическата
Коментари Харесай

Нови рекордни цени на тока и газа на световните борси

Рекордни цени означиха на международните тържища природният газ и електрическата сила. Синьото гориво стигна съвсем 2500 $ за 1000 куб. метра на борсата в Нидерландия, а токъв на европейските тържища се търгуваше за над 420 евро за мегаватчас.

В България бе доближат нов невиждан връх на Българската самостоятелна енергийна борса, където междинната стойност за доставките за идващия ден бе 824.55 лева./МВтч или 421.59 евро, което е растеж от 23 на 100 по отношение на равнищата от предходния ден – 669.61 лева

Според специалисти аргументите за повишаването на газа са захлаждането в Европа и намаляването на доставките по газопровода Ямал –Европа. Руският колос " Газпром " реши да не употребява това трасе през Полша и се наложи физическият поток на газ по тръбата да мине в реверсивен режим от Германия за Полша.

„ Газпром “, също така, не резервира спомагателни мощности за пренос през Украйна и е поръчал за януари едвам 21,6 % от оферти потенциал през Полша.

Руският газов монополист стартира да понижава размера на резервирания директен потенциал през газопровода Ямал – Европа още в петък. В аукциона " ден на пред " " Газпром " не съобщи мощности, а в търговете в границите на деня взе по-нисък потенциал – 26.8 млн. куб. м против 31.4 млн. куб. м предходния ден. След това размерите спаднаха напълно до 5.2 млн. куб. м за събота, 4.2 млн. куб. м в неделя и едвам 3.8 млн. куб. м в понеделник.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР