Рекордна инфлация от 7,8% за миналата година отчете НСИ. Последно

...
Рекордна инфлация от 7,8% за миналата година отчете НСИ. Последно
Коментари Харесай

През 2022 г. се очаква най-висок икономически растеж, близо 5%

Рекордна инфлация от 7,8% за предходната година регистрира Национален статистически институт. Последно такова повишение на цените беше записано през 2008 година – в навечерието на международната икономическа рецесия. Икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев съобщи, че в този момент България не е в икономическа рецесия, само че има други фактори, които оказват отрицателно въздействие.
„ Имаме доста характерни рецесии. От една страна – здравна, тъй като пандемията не е овладяна, виждаме какви са числата. Имаме и енергийна рецесия поради високите цени на тока, което пък се просмуква в разнообразни сфери, в това число в обществената, превоза и обществените действия. Но отвън тези характерни рецесии, имаме стопански напредък, който мина от миг на възобновяване към напредък. През 2022 година се чака да има най-голям стопански напредък в средносрочен проект и може би ще бъде към 5% пункта. Така, че ние не сме в икономическа рецесия, а в някои характерни рецесии, които оказват своето отрицателно въздействие.

Икономистът акцентира, че в този момент другите бизнеси са пострадали от високите цени на тока. Той изрази упованията си, че 98% от компаниите, които основават добавената стойност, да оцелеят през идващите месеци.

„ Голямата стопанска система ще продължи да е в напредък. А колкото за хората, там е значимо каква част от приходите ще съумеят да нарастват с % на инфлация или с по-голям % “, разяснява още Петър Ганев.

Цялото изявление с Петър Ганев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР