Рекордна гаранция от четвърт милиард долара освободи Сам Банкман-Фрийд, основател

...
Рекордна гаранция от четвърт милиард долара освободи Сам Банкман-Фрийд, основател
Коментари Харесай

Гаранция от четвърт милиард долара освободи шефа на криптоборса FTХ

Рекордна гаранция от четвърт милиард $ освободи Сам Банкман-Фрийд, създател на банкрутиралата борса за криптовалути FTX. Той  е упрекнат в машинация с „ епични размери “. Гаранцията е обезпечена с дял в дома на родителите му в Пало Алто, Калифорния. Освен това за него би трябвало да подсигуряват още двама души със " обилни средства ", единият от които не може да е родственик, предава Блумбърг, представена от РБК.
30-годишният създател на FTX се яви за първи път в съда в Съединените щати по обвинявания в машинация по отношение на рухането на крипто борсата. Това стана откакто той бе екстрадиран от Бахамите. Според обвиняването той е харчил потребителски средства за скъпи офис площи и недвижими парцели на Бахамските острови, а също по този начин ги е наливал в спекулативни вложения за рисков капитал.
Съоснователят на FTX Гари Уанг и някогашният началник на Alameda Research Каролайн Елисън също са упрекнати. И двамата се признаха за отговорни и сътрудничат на следствието, което им разреши също да бъдат освободени под гаранция, само че в размер о единствено 250 000 $ всеки.
Според делото на Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати (SEC), по напътствие на Сам Банкман-Фрийд, Елисън е взел средства от името на Alameda от външни кредитори, обезпечени от FTT борсата, до момента в който управлението на FTX манипулира цената на родния FTT токен, закупуването му в огромни количества на свободния пазар и надуване на цената. Alameda не съумя да извърши отговорностите си, когато кредиторите започнаха да изискват връщане на заемите, заради което Алисън употребява средствата на клиентите на FTX за покриване на отговорности. Банкман-Фрийд, Елисън и Уанг не престават да заблуждават вложителите съвсем до самия миг на оповестяване на банкрут, настояват проверяващите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР