Рекорден студ скова Русия, където температурите на места паднаха до

...
Рекорден студ скова Русия, където температурите на места паднаха до
Коментари Харесай

Рекорден сибирски студ скова Русия,Температурите паднаха до минус 55°!

Рекорден мраз скова Русия, където температурите тук-там паднаха до -55°! В Москва беше регистриран най-студения ден от началото на зимата, оповестяват локалните уеб сайтове.

Зоната с доста ниска температура, която нормално работи в центъра на Арктика, сега е изместена на север от Русия, в следствие което във високите и междинните ширини на страната се е развило извънредно студено време.

Северен Сибир се оказа епицентър освен на съветския студ, само че и на студа в цялото полукълбо. В Таймир и Евенкия температурата падна до -50°. Това е огромна особеност, защото отклонението от нормата доближава 15 градуса. Издадено е предизвестие за стихия по тези места.

На 7-8 януари в южната част на упоменатите региони мощните студове ще продължат с до -50°... -55°, оповестява gismeteo.ru.

По обновени данни минималната температура на въздуха в съветската столицата през днешния ден е била -23,5°C. С този индикатор Коледната нощ в Москва (те честват на 6 януари по остарял жанр – бел. ред.) стана третата най-студена през 21-и век.

На територията на Московска област също за първи път през този сезон студовете преодоляха границата от 30 градуса. В северната част на региона, в Талдом, минималната температура на въздуха беше -31,4°!

Съседните райони не изостават - 30-градусови студове нощес бяха регистрирани във Владимирска и Ивановска области, а в Тверска и Ярославска температурата на въздуха падна под -35°! Най-студено в Централния регион беше в региона на Кострома - в град Шаря температурата на въздуха беше -38.0°C.

Такива коледни студове се случват един път на 12 години

В Москва тече противоположен денонощен ход на температурата – т.е., когато термометрите пълзят надолу и не порастват денем, както се чака. Това слага началото на един от най-дългите коледни студове в района с температурен декор с 10–12 ° по-нисък от климатичната норма в средата на зимата.

Според климата на Москва, подобен вид коледни студове се срещат приблизително не повече от един път на 12 години, написа meteovesti.ru, представена от MeteoBalkans.

Прогнозите

С огромна степен на убеденост локалните метеоролози декларират, че пикът на захлаждането в централните региони на Европейска Русия е преминат и макар че идната нощ ще бъде единствено с десети от градуса по-топла, към този момент се обрисува наклонност към намаляване на студовете. Очаква се повишението на температурите да е гладко и последователно и едвам през втората половина на първата работна седмица на 2023 година показанията на термометрите ще се върнат към естествените за сезона.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР