Рекорден брой сигнали към Центъра за безопасен интернет от началото

...
Рекорден брой сигнали към Центъра за безопасен интернет от началото
Коментари Харесай

Безопасен интернет: Рекорден брой сигнали са подадени към центъра от началото на съществуването му

Рекорден брой сигнали към Центъра за безвреден интернет от началото на съществуването му. Само през първите 9 месеца на годината са обработени над 32 000 сигнала, което е повече от сигналите за цялата 2022 година Над 90% от подадените сигнали са за онлайн полови похищения против деца. Увеличава се и броят на родителите, които търсят помощ в центъра.

21-ви век. Времето, когато децата са повече в цифровия свят, в сравнение с в действителния. И когато животът им може да бъде в заплаха всяка минута поради рисковете, които се крият в необятния свят на интернет.

" Имали сме сигнали за това, че някой вижда, че има някакви уеб сайтове, които дават 10 хрумвания по какъв начин по-лесно да се самоубия, което може да е на смешка за някого, само че в действителност, когато към този момент си тийнейдър, подрастващ, когато към този момент имаш достъп до тази информация, тя към този момент може да е рискова ", сподели Яна Алексиева, Национален център за безвреден интернет.

И точно тук идва ролята на центъра. Със препоръките и поддръжката на експертите в него са избавени хиляди детски ориси.

" Силно се надявам рекордният брой сигнали, които имаме тази година, да не бъде тъй като проблемите онлайн стават от ден на ден и повече, а да бъде тъй като хората научават за нас още повече и повече ", сподели Димана Додова, член на Националния център за безвреден интернет.

" Проблемът не е в това, че интернет става по-опасен. Интернет е подобен какъвто е, това е част от живота на всички ни. Въпросът е какво ние като възрастни и най-много като страна вършим, тъй че да можем да осигурим сигурността на децата, до момента в който те са там ", сподели Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Един от последните сигнали е за на пръв взор безобидна онлайн игра, която обаче може да докара до съществени последици в света на младежите.

" Стимулира всички девойки да наподобяват съвършени като тела, в случай че може да си сложат и силикон и че единствено по този начин биха ги харесали и в действителност играта е такава, тя те превежда през веднъж, в който ти от една дама, която е много доста цялостна, би трябвало да се превърнеш в едно съвършенство и даже да е направена с усмивка, в действителност остава в тийнеджърите един различен модел на това, че ти би трябвало да си такова съвършенство, в случай че не си такова съвършенство, край не ставаш ", сподели Яна Алексиева, Национален център за безвреден интернет.

Заради липса на средства предходната година центърът беше пред закриване.

" Ако няма държавно финансиране, той ще бъде изправен пред момента, в който той ще би трябвало да върне тези над 30 000 сигнала, т.е. няма да може да ги поеме, тъй като няма да има кой да работи там ", сподели Мария Брестничка, Национална мрежа за децата.

Засега ориста му е избавена. Но действа само на мускули и благосклонност на хората работещи в него, донори и компании.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР