Рекорден брой пиленца от застрашения вид безкрили папагали какапо са

...
Рекорден брой пиленца от застрашения вид безкрили папагали какапо са
Коментари Харесай

Рекорден брой папагалчета какапо са се излюпили в Нова Зеландия

Рекорден брой пиленца от застрашения тип безкрили папагали какапо са се излюпили в Нова Зеландия по време на извънредно дългия размножителен сезон, съобщи Ройтерс.

На бял свят са се появили над 70 папагалчета. И въпреки че не се чака всички те да доближат зрелост, актуалната популация от 147 възрастни екземпляра ще се усили значително.

Птиците от редкия тип, ендемичен за Нова Зеландия, се развъждат един път на всеки две до четири години, когато дърветата от типа Dacrydium cupressinum дават плод.

"Настоящият размножителен сезон беше извънредно дълъг. Първото чифтосване беше преди Коледа, а първото пиленце се излюпи на 30 януари ", споделя Андрю Дигби от екипа, който работи по стратегия за възобновяване на популацията на какапо.

Птиците от типа, разказан преди време от английския зоолог Марк Каруърдин като "най-едрия, най-дебелия и най-неспособния да лети папагал в света ", населяват три отдалечени новозеландски острова. Теглото на женските доближава 1,4 кг, а на мъжките - 2,2 кг.

Безкрилите какапо са уязвими за хищници. Основната опасност за популацията им са котките и белките, пристигнали в Нова Зеландия с европейските заселници през 19-и век.

Към средата на 90-те години на предишния век какапо са били на ръба на изгубването, само че стратегиите за възобновяване на популацията им са дали резултат.

Пиленцата, даже и тези, които към този момент са на два месеца, към момента нямат добра съгласуваност, само че към този момент се образоват в придобиването на значимото умеене да се катерят по високите дървета.

"На този стадий наподобяват доста сладки ", споделя Андрю Дигби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР