Рекорден брой Covid сертификати са свалени от потребителите, въпреки злонамерения

...
Рекорден брой Covid сертификати са свалени от потребителите, въпреки злонамерения
Коментари Харесай

DDoS атака срещу системата за Covid сертификатите

Рекорден брой Covid документи са свалени от потребителите, макар злонамерения трафик, който блокира системата, оповестиха от " Информационно обслужаване " АД.

Оповестяването на епидемиологичните ограничения, свързани с достъпа до публични места посредством европейски зелен документ, бе съпроводено със злонамерени дейности вид " отвод от услуга " (DDoS) против инфраструктурата, обслужваща Националната здравна осведомителна система (НЗИС).

В рамките на 24 часа към портала беше ориентирано голямо количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надвиши 400 Gbps . Това наложи използването на по-агресивни ограничения за ограничение на зловредния трафик и потребление на профилирана инфраструктура за разбор и противопоставяне, посредством които стартира възобновяване на предоставяните услуги. Не са регистрирани опити за пробив и интервенция в системата и приключване на данни на консуматори .

" Информационно обслужване " АД разполага със профилирани и ефикасни средства за противопоставяне на сходни злонамерени акции, които разрешиха да продължи издаването на зелени документи, макар някои известни забавяния.

В първите часове след оповестението на ограниченията на 20.10.2021 година бяха издадени и свалени от системата рекорден брой зелени документи - над 106 000 .

До 15.00 през днешния ден са изтеглени над 64 000 документа. В момента системата издава над 15 000 документа за час .

Източниците на зловредния трафик, който се пробва да наруши естественото действие на системата, са инфектирани компютри и Интернет свързани устройства по целия свят :

 Снимка: Информационно обслужване

 Снимка: Информационно обслужване

Степента на осведомителната сигурност в България не е на нужното равнище , заради което от адресите на голям брой законни консуматори - лечебни заведения, имунизационни пунктове, персонални лекари и самостоятелни консуматори към НЗИС се следи злотворен трафик. Това постанова тяхното краткотрайно ограничение и поетапно включване към системата.

Екипите на " Информационно обслужване " АД не престават да работят интензивно за обезпечаването на работоспособността на НЗИС и всички услуги, поддържани от компанията, както и за идентифициране и обезвреждане на източниците на закани.

" Информационно обслужване " АД сервира своите извинения на всички медицински лица и жители, които имаха усложнения с потреблението на Националната здравно-информационна система и благодари на софтуерните ни сътрудници за помощта, която ни оказват при неутрализирането на злонамерените дейности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР