Рекорден брой българи смятат, че ще загубят работата си през

...
Рекорден брой българи смятат, че ще загубят работата си през
Коментари Харесай

Малко българи се трудят дистанционно, рекорден дял търсят работа само "с връзки"

Рекорден брой българи считат, че ще изгубят работата си през летните месеци, демонстрира допитване на Европейската фондация да възстановяване изискванията за живот и работа. То е направено он лайн сред 9 и 30 април и обгръща всички страни от Европейски Съюз.

Над една трета от интервюираните българи считат, че евентуално ще изубят работата си в идващите три месеца, написа „ Дневник “.

България освен е измежду стопански най-засегнатите от пандемията дотук страни в Европа, само че и най-вече хора от страната чакат да изгубят работата си в идващите 3 месеца. Много семейства незабавно са свили потреблението, откават се от някои артикули и търсят евтини храни.

Цели 60% споделят, че през днешния ден са финансово по-зле, в сравнение с при започване на годината, а 62% - че доникъде на годината за тях ще стане още по-зле.

В допитването са взели участие над 85 хиляди души, от които над 3000 са били от България. Платформата продължава да събира информация още няколко месеца, с цел да записва хронолигчно резултата от COVID-19 за всекидневието и работата в Европейски Съюз. Обобщените резултати ще бъдат оповестени през септември 2020 година

Над един от всеки 10 интервюирани от България към този момент е изгубил за непрекъснато работата си през април. В никоя друга страна от Европа хората не губят толкоз бързо работа.

От тях се вижда, че 37.4% от участниците в анкетата са дали отговор, че са изгубили работата си - краткотрайно (26.8%) или за непрекъснато (10.6% - най-високият дял от всички страни). По-сериозно са засегати мъжете (39.9%), в сравнение с дамите (35.1%) в България в цялата група на работоспособните (18-65 години). Сериозен е резултатът върху по-младите 18-49 години, където приблизително към 40% споделят, че са без работа.

Над една трета (34.1%) считат, че е доста или по-скоро евентуално да изгубят работата си сред май и август. Няма страна от интервюираните в Европа, в която този дял да е над 24%.

Още 20% още не знаят накъде ще поемат нещата, а 45.5% са споделили през април, че по-скоро или доста необикновено е да останат без работа в идващите 3 месеца.

Почти 38% от интервюираните споделят, че през април към този момент са изгубили работата си - краткотрайно или за непрекъснато.

В търсене на работа българите показват като водещ източник на помощ " другар, комшия или някой различен " (рекордните 41.4%) - никой в Европа даже не се приближава до този индикатор.

Дистанционната работа не е изключително позната на българите - преди пандемията в никакъв случай не са я практикували 61.3%, само че има и много европейски страни с сходен и по-лош резултат. Всеки ден или няколко пъти в седмицата са го правили 16.5% от българите. Този дял не се е нараснал фрапантно поради пандемията - 28.8%

Около 40% от семействата показват, че мъчно или доста мъчно " свързват двата края ". В същото време съвсем 32% е групата, дала отговор с " много елементарно ", " елементарно " или " доста елементарно ", само че е показателно, че последният отговор са избрали единствено 3% от участвалите българи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР