Реколтата в първата българска градина, отглеждана от хора със специфични

...
Реколтата в първата българска градина, отглеждана от хора със специфични
Коментари Харесай

Как в първата защитена градина в България работят хора със специфични нужди

Реколтата в първата българска градина, отглеждана от хора със характерни потребности, зрее в екологични условия в град Божурище, западните околности на София. Там предишния четвъртък беше публично открит един от първите центрове за предпазена претовареност в България, основан като част от националния проект на Държавната организация за хората с увреждания за трайна претовареност на хората в неравностойно състояние, заяви Българска телеграфна агенция.

Неофициално работата в градина Вдъхновение е почнала с първите посеви още през юни, сподели главният основател Милена Боева, която е майка на 14-годишен юноша със характерни потребности и създател на съдружие " За децата-2017 " (forkids2017.org). По думите й всеки има право на работа и прехранване, тъй като родителите няма да са безконечни.

Сега портите (с бодлива тел) на някогашната военна школа в Божурище са необятно отворени за всички, откакто общината дава мястото и сдружението благодарение на доброволци облагородява пустеещия терен.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Работниците са 15, само че в близост има най-малко още 10 души - родители и съидейници, които ги поддържат в култивирането на пространството. Младежите са на възраст сред 24 и 35 години и за множеството от тях това е първата работа, на която ги наемат, заради, или макар характерните им потребности. Да бъдат градинари им доставя очевидно наслаждение, тъй като посрещат с необятни усмивки и демонстрират насажденията си с горделивост, че не употребяват пестициди за развъждането им. Казват, че най-вече обичат да поливат и да честват. Общото сред всичките е, че са признателни за мястото и екипа, защото са получили късмет да се трудят, имат повече обществени контакти и са измежду природата.

Близо до парниците и лехите, в един от фургоните се намира фермерски магазин, където продават пресни био зеленчуци, сухи подправки, лютеница и конфитюри, създадени на място от същите хора.

Според трудовия терапевт Борислава Васкова градинарите са топ и освен в земеделската работа. Домакините работят на терен и като оказват помощ в построяването на къща на дърво, налична и за инвалидни колички, арт-ателие и бар Шишарка навън.

Имат и дълготрайна цел - да приобщят повече хора към идеята, тъй че прилежащата военна постройка също да бъде реновирана и да стане център за терапия и рехабилитация на закрито. Дотогава чакат посетители, доброволци, клиенти и ще се радват на дарения от градинарски принадлежности. Отворено е всеки работен ден след 9 сутринта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР