Реколтата от зърно в Украйна през 2022 г. може да

...
Реколтата от зърно в Украйна през 2022 г. може да
Коментари Харесай

Зърнената реколта в Украйна през 2022 г. се очаква да e до 40% по-малко

Реколтата от зърно в Украйна през 2022 година може да намалее до равнище от 52.5-55.4 млн. тона по отношение на рекордните 86 млн. тона заради съветската инвазия, поради която понижиха ожънатите площи, обявиха от компанията за земеделски разбори APK-Inform. Правителството предвижда реколтата от към 50 млн. тона тази година, само че не даде прогноза за износа.

Консултантската компания предвижда, че реколтата може да включва до 18.2 млн. тона пшеница, 29.9 млн. тона царевица и 5.9 млн. тона ечемик.

Според създателите на отчета по-малка годишна продукция може да понижи износа за интервала юли-юни 2022/23 до 22.9-39.6 млн. тона според от мащаба на логистичните усложнения.

По-рано тази седмица компанията уточни, че износът на основни украински селскостопански артикули е намалял съвсем на половина от началото на съветската инвазия на 24 февруари в съпоставяне със същия интервал на 2021 година " При оптимистичен сюжет производството на зърно в Украйна се чака на равнище от 55.4 млн. тона. Ако площите за прибиране на реколтата със зърно бъдат в допълнение понижени при всеобщи обстрели и палежи, реколтата от зърно може да намалее до 52.5 милиона тона ", споделят от APK- Inform. Над 2 млн. т. жито по-малко в Румъния

Румъния е ожънала 9 млн. т пшеница тази година, заяви министерството на земеделието, защото времето и по-високите индустриални разноски предизвикаха спад на реколтата с към една пета по отношение на предходната година. 2021 година беше рекордна, в това число с 11.3 млн. т пшеница. Вътрешното ползване постоянно варира в границите на 2.5-3 млн. т. Страната е измежду най-големите продавачи на зърно в Европейски Съюз и е деен експортьор за Близкия изток, като Египет е главният покупател. Износът е главно през черноморското пристанище Констанца, което Украйна употребява като различен маршрут.

Според консултантската компания APK- Inform износът на Украйна през сезона юли-юни възлиза общо на 6.8 млн.-12.7 млн. тона.

Всички морски пристанища на Украйна, основни за износа на селскостопански артикули, бяха блокирани от войната, само че доставките бяха обновени в края на юли според договорка сред Москва и Киев, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Украйна съобщи, че нейният експорт може да доближи 4 млн. тона месечно в близко бъдеще, само че и този размер е доста по-нисък от 6 млн. тона, изпращани в чужбина преди войната.

APK-Inform сподели още, че Украйна, най-големият производител и експортьор на слънчогледово масло, евентуално ще понижи реколтата си от слънчогледово семе до не повече от 10.7 млн. т през 2022 година от 16.6 млн. т през 2021 година

Спадът ще докара до спад в производството на слънчогледово масло до 3.5 млн. т при най-лошия сюжет за 2022/23 от предстоящите 4.97 млн. тона през сезон 2021/22. При " оптимистичния " сюжет консултантската компания предвижда рандеман от 5 милиона тона. Износът на слънчогледово масло също ще зависи от логистиката и производството и може да варира сред 3.1 и 4.69 милиона тона, споделят анализатори.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР