Режисьорът и председател на Съюза на кинематографистите в Русия Никита

...
Режисьорът и председател на Съюза на кинематографистите в Русия Никита
Коментари Харесай

Никита Михалков предлага евразийски „Оскар”

Режисьорът и ръководител на Съюза на кинематографистите в Русия Никита Михалков предложи да бъде основан евразийски аналог на американските кино награди „ Оскар “. Това беше част от речта му на сесията на Евразийския стопански конгрес в Киргизстан, оповестява „ Площад Славейков “, като се базира на локални медии.

„ Главната статуетка ще бъда диамантена пеперуда. Но това не би трябвало да бъде фестивал, с цел да е ясно, ще кажа – това ще бъде „ Евразийски Оскар “. В него ще вземат участие филми, които ще подхождат на тези идеали, които ще формулираме дружно. Там няма да попаднат филми, които унищожават човешката същина “, съобщи Михалков.

Предвижда се наградният фонд да бъде сред 3 и 5 милиона $. В събитието може да вземат участие освен държавите от Евразийския стопански съюз – Русия, Казахстан, Армения, Киргизстан и Беларус, само че и тези, които „ подхождат на идеологическите правила “. Михалков акцентира, че бъдещата евразийска кино премия ще бъде учредена след съвещания сред държавните глави на страните от ЕАИС.

По-рано руският артист Николай Басков предложи да бъде основан съветски аналог на „ Евровизия “, в който да вземат участие „ другарските страни, които в интервала на разпространяване на русофобията, останаха с Русия “.

Идеята на Михалков в действителност не е нова. Още през 2016 година режисьорът предлага основаването на евразийски „ Оскар “, само че тогава претекстовете са други. „ За нас понятието евразийско пространство има кардинално, стратегическо значение. Евразийското пространство - това е голяма част от света, която може да претендира за по-голямо внимание, в сравнение с през днешния ден. Имаме концепция за огромен фестивал, аналог на „ Оскар “, само че евразийски. Това не е опит да се борим с Холивуд “, разяснява тогава Михалков.

Според режисьора все по-голямо внимание се отделя на филми от източни страни - Корея, Индия, Пакистан. „ Това е същинското кино на страни, където има проблеми “, сподели преди години Михалков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР