Регламентира се индивидуалното право на отпуск за отглеждане на дете

...
Регламентира се индивидуалното право на отпуск за отглеждане на дете
Коментари Харесай

Бащите ще имат право на двумесечен отпуск за отглеждане на дете

Регламентира се самостоятелното право на отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) с право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване.

Отпускът е в размер до 2 месеца и може да се употребява от бащата (осиновителя) едновременно или на части до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това плануват дефинитивно признатите от Народното събрание промени в Кодекса на труда, които ще влязат в действие от 1 август 2022 година

При използването му бащата (осиновителят) ще има право на обезщетение в размер на 710 лв. месечно от държавното публично обезпечаване. Този отпуск ще може да се употребява, когато бащата (осиновителят) не е употребил трансфериран отпуск за бременност и раждане, развъждане на дете до 2-годишна възраст или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст от майката (осиновителката).

Ползването на този тип отпуск е причина за създаване на по-пълноценна връзка сред бащата (осиновителя) и детето, както и за повишение на опциите за интензивно присъединяване във възпитанието му. Въвеждането му няма да докара до лишаване или понижаване на съществуващи все още права на майките (осиновителките), свързани с отпуските за раждане, осиновяване и развъждане на дете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР