Регистрациите на колите – това е капката, която преля чашата

...
Регистрациите на колите – това е капката, която преля чашата
Коментари Харесай

Фон дер Лайен застана зад Косово за смяната на номерата на колите

Регистрациите на колите – това е капката, която преля чашата в връзките сред Косово и Сърбия. От Прищина желаят косовските сърби да заменят регистрационните си номера с такива, издадени в Косово, а срокът за това изтича през ноември.

По време на свое посещаване в отчасти приетата страна ръководителят на Европейската комисия разгласи, че тези претенции са законни. 

 
От първостепенно значение е разпоредбите да се съблюдават. Има ясни правила и закони, които би трябвало да се съблюдават във всяка страна. И в това време, в случай че има временен интервал, той би трябвало да е равномерен и приобщаващ.
Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия

Ако от Прищина не удължат крайния период за промяната на регистрационните номера на колите, косовските сърби са подготвени да блокират пътища.

 
Ако тук, в постройката на държавното управление на Косово, не бъде взето решение за пререгистрация на транспортните средства от сръбски към косовски номера даже след 1 ноември, е допустимо да има цялостна обсада на пътищата и затваряне на всички прелези и достъпи от север на юг.
Анджелка Чуп, Euronews Serbia

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, само че етническите сърби на север не се подчиняват на разпоредбите на Прищина. Вариант за нормализиране на връзките оферират Германия и Франция, само че съгласно сръбския президент някои от детайлите му са неприемливи. По думите на Александър Вучич страната му въпреки всичко е подготвена да продължи с договарянията.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР