Регионалното правителство на Каталуния обяви, че ще използва Каталунския финансов

...
Регионалното правителство на Каталуния обяви, че ще използва Каталунския финансов
Коментари Харесай

Каталуня връща на централния бюджет близо 10 млн. евро, похарчени заради сепаратистите

Регионалното държавно управление на Каталуния разгласи, че ще употребява Каталунския финансов институт (ICF), с цел да върне в държавния бюджет на Испания близо 5 милиона и 423 хиляди евро. Сметната палата ги изиска от 40 някогашни районни висши чиновници, откакто стана ясно, че те са пренасочвали обществени средства към по този начин наречените „ каталунски посолства “ и Съвета за социална дипломация на Каталуния, с цел да промотират в чужбина референдума за самостоятелност, извършен на 1 октомври 2017 година и разгласен по-късно за противозаконен от Конституционния съд.

Дни откакто Сметната палата се произнесе, че тези пари би трябвало да бъдат върнати в бюджета, дружно с още 4 милиона и 100 хиляди евро за самото осъществяване на референдума, районното държавно управление на Каталуния сътвори Фонд с капитал от 10 милиона евро, с цел да може да заплати сумите. Тогава бе оповестено, че задачата е да се „ задължат администрациите да пазят държавните чиновници ”.

Последва бурна реакция от страна на опозицията, а ръководителят на Народната партия Пабло Касадо разгласи, че ще подаде тъжба против районното държавно управление за машинация и заграбване. Жалба подадоха и от Каталунската организация за гражданско общуване с претекста, че това е „ наново нелегално потребление на обществени средства ”. Резултатът е, че не се откри нито една банка, която да изиска да поеме гаранцията за тези близо 10 милиона евро, които би трябвало да бъдат върнати в държавния бюджет и защото срокът изтичаше, държавното управление на Пере Арагонес откри компромисен вид като заплати посредством Каталунския финансов институт, където гаранти са частни лица, последователи на отделянето на Каталуния.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР