Регионалният парламент на Каталуния гласува резолюция за обявяването на независимост

...
Регионалният парламент на Каталуния гласува резолюция за обявяването на независимост
Коментари Харесай

Каталунският парламент обяви независимост от Испания

Регионалният парламент на Каталуния гласоподава резолюция за оповестяването на самостоятелност от Испания.

Това стана след скрито гласоподаване, откакто по-рано през днешния ден предлрожението бе импортирано по-рано през днешния ден от ръководещите партиите. Каталунският водач Карлес Пучдемон получи нужните 68 гласа " За " от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите „ за " разединение от Испания бяха 70, 10 бяха срещу, а двама се въздържаха. Преди гласуването за самостоятелност опозиционните каталунски депутати напуснаха парламентарната зала.

Резолюцията има за цел " основаването на каталунска република като самостоятелна, суверенна, демократична и обществена страна ". На процедура това значи и прокламиране на самостоятелност на Каталуня. Според резулюцията стартира развой на правене на конституция и свикването на избори в региона, към този момент като самостоятелна република.

Испанският министър председател Мариано Рахой прикани за успокоение и съобщи, че върховенството на закона ще бъде възобновено в Каталуния. Той свика изключително съвещание на държавното управление, което е планувано за 19 часа локално време (20:00 българско).

По-рано през днешния ден Рахой приказва пред Сената в Мадрид, който следва да реши дали ще бъде задействан член 155 от Конституцията на Испания, съгласно който може да се изземат функционалностите на самостоятелните управляващи в Каталуния. В речта му той разгласи, че в случай че Сенатът одобри предлагането на държавното управление, то измежду първите му задания ще е отстраняването на Карлес Пучдемон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР