Регионалният исторически музей в Бургас ще изложи за поклонение ампулата-реликварий

...
Регионалният исторически музей в Бургас ще изложи за поклонение ампулата-реликварий
Коментари Харесай

Историческият музей в Бургас ще изложи за поклонение реликварий на Свети Йоан Богослов

Регионалният исторически музей в Бургас ще изложи за поклонение ампулата-реликварий на Свети Йоан Богослов, открита на полуостров Форос. Това оповестиха уредниците на музея. От там прецизираха, че реликварият ще бъде изложен на 3 ноември в храма "Свети Пимен Зографски " в бургаския квартал "Крайморие ".

С това ще бъде обещано начало на акция за набиране на средства за изографисване на храма. За да спомогне дарителската акция, Регионалният исторически музей провежда показване на скъпия експонат. Той беше открит през 2014 година при разкопки на раннохристиянска базилика на полуострова. Археолози настояват, че находката е единствена по рода си в света. По думите им сходни са открити в древногръцкия град Ефес, само че те са направени от глина, до момента в който ампулата от Форос е оловна. Датирана е от шести век и се свързва с култа към Свети Йоан Богослов.

Ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение дружно с парченце от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим.
Всички набрани средства от дарения ще бъдат предоставени за акцията за зографисване на църквата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР