Регионалните различия продължават да са по-големи, отколкото преди 2008 г.,

...
Регионалните различия продължават да са по-големи, отколкото преди 2008 г.,
Коментари Харесай

България отново е на опашката по регионално развитие в ЕС

Регионалните разлики не престават да са по-големи, в сравнение с преди 2008 година, изключително в разрастващите се стопански системи като България. Страната ни още веднъж заема последните места по качество на обучение, инфраструктура, добавена стойност в стопанската система и реализиране на някои от зелените цели на Европейски Съюз, в това число преработването и чистотата на въздуха. Това демонстрира осмият отчет за териториално доближаване, в който Европейската комисия прави оценка резултата от кохезионна политика, която се финансира с бюджета на Европейски Съюз.

Равносметката

Макар финансирането на кохезионните стратегии да нараства доста през последните години, страната ни продължава да бъде догонваща в развиването си по отношение на европейските си сътрудници. В резултат на неефективна районна политика през годините, вътрешните разлики не престават да нарастват, а стопанските системи на районите стагнират.

Брюксел дава съответен образец със Северния централен район, който се намира в така наречен " капан за развиването ". С други думи, повече от 10 години районът не може да се възползва от капацитета си и Брутният вътрешен продукт на човек от популацията остава под 75% от междинното за Европейски Съюз.
Реклама
Очаквано темпът на понижаване на популацията в България е измежду най-притеснителните в Европейски Съюз (174 прибързано умряли на 100 000 поданици в България, за съпоставяне 133 в Унгария, а междинното за Европейски Съюз е 79). Страната ни има най-ниско качество на инфраструктура (особено в граничните райони, за образец е даден пътят за Гърция) и най-големи разноски за поддръжка на пътната мрежа, с най-висока заплаха от произшествия.

Освен проблемите с пътната мрежа, България остава изолирана и от въздушен превоз. Докато в Нидерландия популацията има достъп до над 2500 пътнически полета дневно, то в райони в Източна Полша, България, Естония и Латвия, по-голямата част от жителите нямат достъп до полети в границите на 90 минути време на шофиране.

Всъщност пандемията промени разпоредбите на играта и реструктуриране на стопанските системи е належащо повече от всеки път. Възвръщаемостта на вложенията в инфраструктура ще понижават от ден на ден с течение на времето (където ги има), а вложенията в умения, нововъведения и ръководство ще бъдат главният фактор за напредък.

Според Натали Сарабезол, ръководител на комисията за политика на териториално доближаване и бюджет на Европейски Съюз (COTER) в Комитета на районите и докладчик по 8-ия отчет за доближаването " отчетът демонстрира, че районните разлики остават доста по-големи, в сравнение с през 2007 година, преди финансовата рецесия от 2008 година " Също по този начин удостоверява, че пандемията е засегнала най-силно уязвимите райони и че потенциалът за научни проучвания и нововъведения е даже по-концентриран, в сравнение с в предишното, в столичните райони и огромните градски региони. Това значи, че политиката на доближаване на Европейски Съюз е нужна в този момент повече от всеки път, само че също по този начин, че всички политики на Европейски Съюз би трябвало да способстват за конвергенцията, доближаването и солидарността, счита Сарабезол.
Реклама
Допълнително, страната ни изпитва компликации с екологичните цели, измежду които качеството на въздуха и преработването. Едва 3% от отпадъчните материали в България се рециклират.

В същото време, съгласно отчета, качеството на образованието, рискът от изключване и беднотия измежду българските деца също не престават да са високи. Пиетро Ревилио, политически консултант по ръководство в Eurocities, мрежа от огромните градове в Европа, се надява, че дебатите, които следват от отчета, ще бъдат опция за подсилване на партньорствата на всички равнища " Повече от всеки път би трябвало да работим дружно за мощна политика на доближаване, която води до равно възобновяване на всички територии и способства за налагането на целите на Европейски Съюз, в това число неутралността на климата, дигитализацията и общественото доближаване ", отбелязва той.
Новите кохезионни стратегии за България
Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи, че отчетът обрисува областите, в които страните членки и районите би трябвало да вършат повече, а и да го вършат по-добре. Основният фокус би трябвало да бъде към ускорено приемане и осъществяване на стратегиите на политиката на доближаване за интервала 2021-2027 година, тъй че " да продължим да поддържаме районите да се възстановят от пандемията, да извлекат оптималната изгода от прехода към екосъобразна и с внедрени цифрови технологии Европа и да се радват на дълготраен напредък ", счита еврокомисарят.

Българският евродепутат Андрей Новаков, член на комисията по районно развиване в Европейския парламент, коменатира пред " Капитал ": " Кохезията взема решение проблеми, а отчетът на Европейска комисия демонстрира, че към момента има доста такива на всички места в Съюза. Следователно, има потребност от кохезионни вложения. Въпреки това, се намираме в абсурд - посред рецесиите, когато има най-голяма потребност от кохезионни вложения, тъкмо тогава такива липсват. Едва 13 страни са подали за утвърждение съглашения за партньорство по кохезионната политика и единствено едно е утвърдено. Европейска комисия има за цел до края на 2022 година всички стратегии и съглашения да са утвърдени. Дори това да се случи, година и половина от програмния интервал ще липсва. Толкова по-малко време имаме да влагаме ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Компании 3 Енергетика 1 Компании 2 Енергетика 3 Данъци и обезпечаване 1 Енергетика 2 Данъци и обезпечаване 3 Отбрана Реклама
Последното е от огромно значение в подтекста на над 330 милиарда евро, които би трябвало да бъдат вложени в стопанските системи, и заплашва както общински планове, по този начин и планове от национално значение. Поставя в риск поддръжката към бизнеса, образованието, инфраструктурата и заетостта. В някои страни ще забележим загуба на средства, планове със подозрителен резултат и голям брой нарушавания заради късите периоди.

Подписването на съглашението за новите кохезионни стратегии за България е обвързано с дефинитивно утвърждение на Плана за възобновяване и резистентност. Докато той се бави, достъпът до новите средства за кохезия ще продължава да се отсрочва.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР