Регионалните избори в Бавария и Хесен, които се проведоха тази

...
Регионалните избори в Бавария и Хесен, които се проведоха тази
Коментари Харесай

Заради миграцията: Германия се хлъзва към крайнодясното?

Регионалните избори в Бавария и Хесен, които се организираха тази неделя, нямат непосредствено влияние върху политиката на немското държавно управление, само че то получава съществено предизвестие.  " Алтернатива за Германия " (АзГ) - партията, от която странят всички демократични сили, пък съумя да хване вятър в платната си със своята акция против мигрантите и бежанците. Това са двата най-важни извода от изборите в двете южни немски провинции.

Разочарование за ръководещите

Тройната коалиция, която ръководи в Берлин, би трябвало да преглътне горчиви загуби след тези провинциални избори. Особено горчив е хапът за социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, които и в двете провинция паднаха до исторически най-ниското си електорално ниво. А либералите от Свободната демократическа партия, които са най-малкият сътрудник в държавната коалиция, в Бавария даже не влязоха в провинциалния парламент.

В същото време победоносен напредък записва партията " Алтернатива за Германия ", която е известна с крайнодесните си прояви. Службите на Германия подозират АзГ в противоконституционни настройки. И това е общопризнат факт. Независимо от него обаче АзГ реализира рекордни резултати на тези два провинциална избора: в Бавария получи 14,6% от гласовете и излезе на трето място, а в Хесен даже е втора с 18,4%. Тези положителни резултати обаче не се отразяват политически нито в Берлин, нито даже в двете провинции, където отпред на държавните управления си остават ХДС/ХСС. " В Германия продължава да господства политическият център. На назад във времето обаче се следи падение към крайнодясното - освен в общественото говорене, само че и на избори, както виждаме ", сподели политологът Карл-Рудолф Корте.

Мигрантите са съществена цел на " Алтернатива за Германия "

В предизборната битка АзГ заложи основно на тематиката за бежанците и мигрантите. Тази партия упорства, че Германия и Европа би трябвало да върнат милиони бягащи хора в техните страни. Тя подклажда и страховете, свързани най-много с мюсюлманите, идващи от Африка, Афганистан и Близкия Изток. АзГ желае коренно да ограничи притока на мигранти към Германия, а доста избирателки и гласоподаватели в страната утвърждават тази поръчка. Според допитванията с акцията си преди провинциалните избори в Бавария и Хесен АзГ е привлякла гласоподаватели всред досегашните симпатизанти на всички останали партии, а измежду гласуващите за пръв път партията излиза на второ място. Социолозите стигат да извода, че от ден на ден хора гласоподават за АзГ не в символ на митинг, а по вътрешно разбиране.

Съпредседателката на АзГ Алис Вайдел разкритикува политиката, която не удряла " никаква спирачка "  на миграцията към Германия на хора от Ирак, Сирия и други страни. Вайдел упорства: " Незабавно да се приключи достъпът на хора от тези страни. "  Тя премълчава обаче, че болшинството от хората идват от страни като Сирия и имат правото да желаят леговище в Германия.

Съпредседателката на АзГ Алис Вайдел чества резултатите от изборите в Хесен дружно с представители на партията в южната провинция.Снимка: Helmut Fricke/dpa/picture alliance

Натоварват ли мигрантите системата?

Темата за миграцията и бежанците към този момент от месеци господства в политическия спор в Германия. Все по-гръмко звучат апелите за връщане през границата на хората с отхвърлени молби за леговище. Броят на тези молби се усилва: до септември 250 хиляди души са поискали леговище в Германия - повече, в сравнение с за цялата предходна година. Според Федералната работа за миграцията и бежанците повечето от подателите на молби имат юридическото право на протекция, а в резултат и право на краткотраен престой. В бурната полемика непрестанно се слага и въпросът да бъде стеснен броят на идващите, само че не е напълно ясно по какъв начин да стане това.

Консервативните партии в Германия - ХДС и ХСС - активно се закачиха за тематиката " миграция и бежанци ". Веднага след изборите в Бавария и Хесен те приканиха канцлера социалдемократ Олаф Шолц да предприеме дейности в полето на миграционната политика. Генералният секретар на ХДС Карстен Линдеман счита, че страната изнемогва. Той показва, че учебните заведения и детските градини нямат задоволително личен състав, с цел да се грижат за децата, че здравната система се задъхва, тъй като бежанцията я обременяват в допълнение. Федералното съдружие на лекарите дава друго пояснение: " Причината е не в хората с отхвърлени молби за леговище, а в хронично неприятното финансиране на опазването на здравето ", споделя ръководителят на сдружението Андреас Гасен пред ZDF.

Необходим е " градивен спор, който се базира на обстоятелствата "

Дискусията за мигрантите и бежанците вероятно скоро ще докара до държавни решения. Саския Ескен, която е съпредседател на ръководещата Германска социалдемократическа партия, обеща бързи решения: " Канцлерът Шолц протяга ръка за съдействие както към провинциите и общините, по този начин и към християндемократите ", съобщи Ескен.

Успоредно с това редица цивилен сдружения и начинания предизвестяват, че не трябва да се изпразва от съдържание правото на леговище в Германия, което е част и от конституцията на страната. 270 представители на научните среди в страната напомнят, че Германия носи историческа отговорност. " През Втората международна война насилията, осъществени от националсоциалистите, доведоха до преследвания, пропъждане и изтребване на милиони хора. Тогава опитите да бъде реализирано някакво единодушие в интернационалната общественост за приемането на еврейски и на други бежанци се провалиха. Много от тези хора, застрашени от гибел, се оказаха пред заключени порти ", споделят те в обща декларация. И предизвестяват, че вместо да подклажда страхове от мигрантите и бежанците, политиката би трябвало да води " градивен спор всъщност, който се базира на обстоятелствата ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР