Регионалната комисия в Народното събрание прие на първо четене законопроекта

...
Регионалната комисия в Народното събрание прие на първо четене законопроекта
Коментари Харесай

Промени за спиране на корупционния инженеринг минаха в регионалната комисия


Регионалната комисия в Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на „ “ за изменение на Закона за публичните поръчки (ЗОП), който цели да се постави завършек на порочните корупционни практики с инженеринга в строителството.

 Основният проблем при българската форма на инженеринг е основаването на финансова взаимозависимост на проектанта и строителния контрол от строителя, който е спечелил публичната поръчка, се споделя в претекстовете на законопроекта. Така строителният развой протича в условия на изострен спор на ползи, който се толерира от държавните институции и общините, заради огромните благоприятни условия за реализация на корупционни схеми, съобщаават от пресцентъра на групировката.

 

Законодателната самодейност си слага за цел да се уточняват случаите, при които строителният капиталов развой може да се извършва посредством инженеринг, като се подсигурява независимостта сред архитект, контрол, строител и механически надзор по част “Конструкции ”.

“По герберския обичай вместо тръжни процедури се използваше инженеринг, като по този метод ремонтът на една и съща улица може да излезе 2 млн. лв. с тръжна процедура с най-ниска цена и 20 млн. лв., когато се прави на инженеринг. Разликата в сумата за ремонта потъваше в джобовете на знаете кои. Малка, само че вярна стъпка към една изменена България ”, разяснява националният представител от “Демократична България ” Ивайло Мирчев, който е един от вносителите на законопроекта.

Според измененията в Закон за обществените поръчки на “Демократична България ”, строителство на инженеринг се позволява единствено в следните три случая: при създаване на национални обекти, за които в България не са налични знания и опит за тяхното планиране и/или технология за тяхното изпълнение; при създаване на общински обекти от III, IV, V и VI категории, финансирани по европейски стратегии или от общинските бюджети, със период на осъществяване до една година и строителна стойност до 120 хиляди лв. без Данък добавена стойност и при създаване или възобновяване на обекти по отношение на премахване на последствия от естествени бедствия, повреди или други форсмажорни условия. За градежи, които не се извършват посредством инженеринг, наложително се организират обособени състезания и/или търгове за планиране, за контрол и за строителство, а контролният инженер по част,,Конструкции ” се избира от възложителя, плануват измененията в закона.

“Използваната у нас форма на инженеринг в строителството се отличава с осъвместяване на проектирането и осъществяването на градежите под егидата на строителните компании, спечелили публичните поръчки. Тази форма на осъвместяване на разнообразни по отговорност действия под шапката на строителя не е в отбрана на публичния интерес. Тя е неправилна и корупционна, като основаният артикул (строежите) е със подозрително качество, противоречива сигурност и несъразмерно високи цени ”, се споделя в претекстовете на депутатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР