Регионална библиотека Любен Каравелов“ издаде библиографски указател Правото да дишаш!“,

...
Регионална библиотека Любен Каравелов“ издаде библиографски указател Правото да дишаш!“,
Коментари Харесай

Библиотека „Любен Каравелов“ издаде библиографски указател „Правото да дишаш!“

Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ издаде библиографски справочник „ Правото да дишаш! “, отразяващ екологичните проблеми на град Русе през 80-те и 90-те години на ХХ в. Това е първи опит за изцяло библиографско проучване и класифициране на литературата за замърсяването на въздуха в региона на Русе с хлор, тетрахлорметан, перхлоретилен, епихлорхидрин и други съставни елементи от завода „ Верахим “ в Гюргево; за първите цивилен митинги от 1987 – 1988 г.; за основаването на Обществения комитет за екологична отбрана на Русе на 8 март 1988 година и битката на русенци за чист въздух.

Извършена е издирвателска работа както по библиографски източници, по този начин и посредством ревизиране на десетки годишнини периодически издания.

Подреждането на материалите е в права последователност и следва естествения ход на събитията. В края на библиографията е отделено място за художествени творби, отдадени на тематиката за хлора в Русе. Изработени са два показалеца – именен и на периодическите издания, в които са оповестени материалите.

Библиографията е предопределена за експерти, откриватели и всички, които демонстрират интерес към тематиката. Тя е за поколенията, които единствено са слушали за хлорните обгазявания, както и за бъдещите генерации. За да се знае и да се помни!

Библиографският справочник „ Правото да дишаш! “ е направен по план „ Обществените библиотеки в област Русе – притегателни центрове за просвета “, финансиран от Министерство на културата.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР