Реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.

...
Реформите в пенсионната система създават повече проблеми, отколкото положителни реакции.
Коментари Харесай

Гроздан Караджов:Хората с трудов стаж преди 2000 г. ще получат с 20% по-ниски пенсии

Реформите в пенсионната система основават повече проблеми, в сравнение с позитивни реакции. 37% от бъдещите пенсионери ще получат по-ниски суми. Хората с трудов стаж преди 2000 година ще получат с 20% по-ниски пенсии.
Това съобщи в предаването „ Лице в лице” по бТВ Гроздан Караджов – някогашен народен представител от Реформаторския блок. Той изясни, че информацията идва от документи на Националния застрахователен институт.

„ Това става на база на последните промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване от предходната година. Никой от нас нито е схванал, нито е чул – малко на брой са експертите, които са разбрали това нещо. Не е сигнализирано, че от тази година за тези хора, които имат стаж от преди 2000 година няма да взе участие във образуването на пенсията им”, сподели Караджов.

По думите му, това не е първата промяна извършена на мрачно. Той напомни, че през 2000 година е имало смяна, съгласно която е трябвало да се получава пенсия по отношение на трите най-хубави години от трудовия стаж, а след това била отстранена.

„ Липсата на указател от преди 2000 година е повода, която се акцентира от страна на служителите. Те споделят „ Ние не сме водили добре тетрадките си”, само че документи се попълняха, трудови книжки. Дори като банкрутираше дружество – те се предаваха към държавния списък. Въпрос на търсене е”, добави политикът.

Гроздан Караджов съобщи, че по негови калкулации от смяната ще рефлектира с най-малко 20% понижение на пенсията.

„ Въпросът е къде отиват тези пари от осигуровките до 2000 година Национален осигурителен институт споделят – да на едни ще се понижат, само че на другите ще им се усилят. Това е извънредно незаслужено. С такива промени се разрушава доверието вътре в страната, институциите. Заобикаля се правилото на справедливостта”, съобщи още той.

Караджов уточни, че промените в пенсионната система основават повече проблеми, в сравнение с позитивни реакции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР