редполагаеми ислямистки бойци са атакували две селища в Нигер, като

...
редполагаеми ислямистки бойци са атакували две селища в Нигер, като
Коментари Харесай

Десетки жертви на ислямистки атаки в Африка

редполагаеми ислямистки бойци са атакували две селища в Нигер, като се оповестява за десетки жертви. Най-малко 70 цивилни са били убити при едновременни набези против двете села, които се намират в пограничния регион с Мали, заяви Би Би Си ().

В последно време имаше няколко акта на принуждение, осъществени от военни групировки в африканския район Сахел . Франция заяви в събота, че двама нейни бойци са били убити в Мали.

Часове по-рано формация, обвързвана с Ал Кайда съобщи, че стои зад убийствата на френски военни в Мали, осъществени в обособена офанзива в понеделник.

Франция управлява коалиция от западноафрикански и европейски съдружници против ислямистки бойци в Сахел. Но районът продължава да бъде обиден от етническо принуждение, престъпност и трафик на хора и опиати .

Регионът Тилабери в Нигер, където са ситуирани селата, се намира в така наречен тригранична зона сред Нигер, Мали и Буркина Фасо, която беше измъчвана от джихадски офанзиви през последните години.

Пътуването с мотоциклет в района беше неразрешено за година, като част от напъните да бъдат спрени набезите на ислямистките бойци, които постоянно подхващат офанзивите си от транспортни средства.

Райони в Нигер също по този начин са изправени пред непрекъснати офанзиви от джихадисти от Нигерия, където държавното управление се бори с групировката Боко Харам . Миналия месец нейни членове убиха минимум 27 души в югоизточния нигерски район Дифа.

Последните офанзиви в Тилабери идват на фона на избори в Нигер, защото президентът Махамаду Исуфу се отдръпва след два петгодишни мандата. Обявените краткотрайни резултати в събота демонстрираха преднина за Мохамед Базум – някогашен министър и член на ръководещата партия в Нигер.

Очаква се втория тур на изборите да се организира на 21 февруари, откакто бюлетините бъдат одобрени от конституционния съд на страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР