Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда

...
Редица мерки за ограничаване на рисковете от дезинформационни кампании предвижда
Коментари Харесай

Законопроект на ПП-ДБ предвижда въвеждане на мерки за превенция на дезинформацията

Редица ограничения за ограничение на рисковете от дезинформационни акции планува квалифициран от “Продължаваме смяната – Демократична България” законопроект за промени в Закона за електронните известия.

С него се вкарват експлицитни пълномощия на Комисията за контролиране на известията (КРС) и на министъра на електронното ръководство по установяване и привеждане в деяние на политиката за ограничение на систематичните опасности, свързани с противозаконното наличие и онлайн дезинформацията.

В допълнение на общите пълномощия, планът предлага решения на няколко групи проблеми: координираното неавтентично държание в обществените мрежи посредством групи от неавтентични потребителски профили (т.нар. “тролски ферми”); монетизиране на подправени вести от анонимни уеб сайтове посредством проявление на търговски известия (реклами); разпространяването на заблуждаващи реклами на нелекарствени артикули (хранителни добавки) посредством нерегламентирано потребление на имената и лицата на известни персони, в това число медицински лица; някои пропуснати изгоди от локалните снабдители на медийни услуги заради неточни практики на световните платформи.

Със законопроекта се оферират редица решения на натрупвани през последните години проблеми в онлайн пространството, като след деликатно проучване на хармонизираното европейско право, практиките в други страни членки и правосъдната процедура, предлага уредба, която да има оптималната възможност да бъде устойчива при следваща правосъдна процедура.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР