Редица горски и градински билки, срещащи се в България, се

...
Редица горски и градински билки, срещащи се в България, се
Коментари Харесай

Кои билки да съберете през август?

Редица горски и култивиран билки, срещащи се в България, се употребяват за лечебни цели. Те намират приложение в профилактиката и лекуването на голям брой болести. За да изпълнят задачите си, значимо е да бъдат събрани в верния миг. Ако прекарвате лятната си отпуска в планината или на вилата, ето какви билки да си наберете, с цел да се радвате на положително здравословно положение.

Кои горски билки се събират през август?

-          Шипка

Изключително богата е на витамин С. Мощен имуностимулант е, подпомагащ личните защитни сили на организма. Доказано е ползотворното ѝ деяние при инфекции. Плодовете узряват точно в края на август. Среща се като шубрак около реки, както и в смесени гори. Полезното деяние е ориентирано към възстановяване на метаболизма, по-бързото укрепване на рани, запазване на младостта на кожата, възстановяване положението на кръвоносните съдове, поддържане на естественото действие на имунната система.

- Живовляк
 Домашна запарка за пречистване на белите дробове Домашна запарка за пречистване на белите дробове
Белите дробове - безусловно това са нашите " мотори " за живот. Колкото по-добре се отнасяме към тях, толкоз по-добре ще живеем. Ето за...

Расте на открити площи. Може да се открие и в градината. Билката оказва помощ за намаление на равнището на неприятния холестерол, обикновено равнище на кръвното налягане, контролиране на производството на стомашни сокове. Има изразено отхрачващо деяние и успокоява. Живовлякът се употребява и при болести на дихателните пътища, тонзилит, дизентерия. Намира приложение и при производството на артикули за намаляване, както и на козметични артикули.

-  Мечо грозде

Ценната билка е позната с отличните си диуретични свойства, изразеното си противовирусно, антибактериално свойство. Полезен асистент за битката с хроничната отмалялост и отлично средство за подкрепяне на естественото действие на стомашно-чревния тракт. Използва се още от античните билкари като диуретик. Билката се употребява за изработка на медикаменти, хранителни добавки, отвари, даже сокове и желе.

Внимавайте при брането на билките да не повредите корените им и да не пострадат растенията, с цел да може да се радвате на скъпите им качества и през идната година.

Кои култивиран билки се събират през август?
 Забравете за тези домашни лекове – вредят на здравето ви Забравете за тези домашни лекове – вредят на здравето ви
Понякога постоянно посягаме към домашните лекове при разнообразни здравословни проблеми с убеждението, че те ще ни спасят от визитата при ле...

Без да подозирате, в градината си също ще откриете доста скъпи билки. Ако не ги познавате или не сте наясно с потребните им свойства и благотворното им въздействие върху здравословното положение, допустимо е да ги изкорените като бурени. Сред тях са:

-  Коприва

Може да я ползвате като билка или даже да си приготвите вкусно ядене от нея. Богата е на желязо, има противовъзпалителен и детоксикиращ резултат. Въздейства удобно на женския цикъл и женското здраве. Полезна е и при козметични проблеми с косата – косопад и ускорение на растежа.

-  Бял равнец

Може да го откриете в градините в полупланински региони, както и по ливадите. Тази билка възстановява ритъма на сърцето, потребен е при алергия и при рани от изгаряния.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР