Редица европейски страни записват най-топлия си септември в своята история,

...
Редица европейски страни записват най-топлия си септември в своята история,
Коментари Харесай

Септември е бил най-топлият в метеорологичната история на Европа и света



Редица европейски страни записват най-топлия си септември в своята история, като тук-там месецът е бил по-топъл от юни.

Има нови европейски върхове за 24-часови и месечни суми на дъжда. В Западна Австралия също е регистриран най-топлият септември. В Южна Америка невижданият топъл интервал продължава, а температурата на морската вода на Световния океан също продължава да е рекордно висока. На фона на това антарктическият лед остава с най-ниска повърхност в редицата с данни. Това се чете в в специфична публикация на „ Климатека “, направена от Симеон Матев - лекар по климатология. Той е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Според данните в България месецът е бил най-топлият за последните 28 години, а междинното стопляне на септември за последните 30 години е с половин градус.

Средната температура на въздуха през септември 2023 година в световен проект е била с 0,93 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 1,13 °C по-топъл от предходния климатологичен интервал 1981 – 2010 година, съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). Тези стойности слагат септември 2023 година преди всичко в класацията за най-топъл девети месец от годината. Нещо повече – разликата с втория в тази ранглиста септември 2020 година е рекордно огромна – повече от половин градус.

При разбор на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 година, се удостоверяват данните от Коперник, че септември 2023 година е най-топлият септември в цялата 153 годишна история на световните месечни междинни температури, както и че има толкоз огромна стойност на аномалията, с която се превъзхождат идващите в класацията за най-топли месеци. Тенденцията на покачване на междинната световна септемврийска температура е 0,35 °C на десетилетие.

След като тази година и юни, и юли, и август бяха най-топлите в своите ранглисти за най-топъл месец, към тях се причислява и септември.

В териториален аспект площите с позитивни аномалии превъзхождат неведнъж тези с негативни. С месечни температури под нормата са региони, ситуирани в южните елементи на Южна Америка и Африка, Аляска, Тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати, Централна Азия и Южна Гренландия.

С най-голяма позитивна особеност – по-голяма от 10 °C, е Западна Антарктида. Топлите условия в доста страни от Южна Америка не престават към този момент повече от половин година. Сред най-засегнатите страни от горещите талази са Аржентина, Боливия, Бразилия, Парагвай и Перу. Австралия претърпя третия си най-топъл септември, за западните региони на континента това е най-топлият септември.

Температурата на морската вода на Световния океан също продължава да е рекордно висока. От началото на април, с малко спиране при започване на май, към този момент повече от 6 месеца се мерят рекордно високи ежедневни стойности на температурата на морската вода. Това неизбежно оказва въздействие и на температурата на въздуха на цялата Земя и е една от аргументите за рекордните стойности на междинните температури през миналите месеци, се чете в разбора на Симеон Матев за „ Климатека “.

В Европа септември 2023 година е най-топлият септември в метеорологичната история

И тук, както на световно равнище, разликата със идващия в класацията септември 2020 година е доста огромна и възлиза на повече от 1 °C. Статистически тазгодишният септември е бил с 2,51 °C по-топъл от нормата за интервала 1991 – 2020 година Септември е един от месеците в годината, през който за последните 44 години на Стария континент стоплянето е относително малко. От 2000 година до през днешния ден има цели 10 години с негативна особеност, като последните две са 2021 и 2022 година Въпреки това наклонността на покачване на междинната септемврийска температура възлиза на 0,38 °C на десетилетие. Една от аргументите за това е, че аномалията на по-топлите месеци е доста по-голяма, като безспорна стойност, по отношение на аномалията на по-студените месеци.

Циклонът Даниел ще остане в климатичната история на Европа, с изключение на с многото опустошения и човешки жертви, само че и с рекордните количествата превалявания. Според информация на гръцката метео работа сред 4 и 8 септември в някои станции в централната част на страната са паднали големи количества дъжд – общо над 1000 мм. Такива суми освен, че са необикновени за тази част на света, само че в случай че не се бяха случили, са даже „ невъзможни “ за тези географски ширини.

Въпреки това циклонът Даниел, сподели, че в съвремието можем да чакаме неща, които не сме си представяли, че могат да се случат. По всяка възможност преваляванията, които паднаха в планината Пелион за 24 часа, са рекордни за цяла Европа. Сумата на дъжда за едно денонощие (5 септември) в няколко гръцки станции в района са сред 451 и 762 мм (само за съпоставяне, годишната сума на дъжда в множеството равнини на България е към 500 – 600 мм).

Две седмици по-късно циклонът Елиас донесе нови огромни количества дъжд в Централна и Южна Гърция, като още веднъж имаше доста вреди и човешки жертви. Части от валежната зона засегнаха същите региони, които пострадаха и при Даниел. В резултат, в някои станции в Централна Гърция месечното количество на дъжда за септември набъбна на над 1000 мм.

Средното стопляне на месец септември в България за последните 30 години е с половин градус

В България месец септември 2023 година е бил доста по-топъл, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Според данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции, с най-големи стойности на аномалията над 3 °C са доста региони на централните източни елементи на Северна България, както и в централните елементи на Западна. С минимум отклоняване от нормата са високите елементи на планините, крайните северозападни региони Южното Черноморие.

Според месечната особеност, септември 2023 година е най-топлият за последните 28 години у нас, само че все пак, даже не е в топ 3 на най-топлите месец септември. Водач в тази ранглиста е септември 1994 година, следван от този през 1918, 1987 и 1946 година

Трите най-студени месеци септември от 1900 година насам са били през 1942, 1913 и 1996 година За последните 30 години месец септември се е затоплил приблизително за страната с към 0,5 °C, като най-голямо покачване се следи по черноморското ни крайбрежие, както и тук-там в Южна България. Най-малка смяна в междинните температури е настъпила в северозападните региони, като там има места, където температурата освен не се е повишила, само че даже напълно едва се е намалила.

Тази година месец септември у нас няма да бъде запомнен с дългите си горещи и сухи интервали, а с следващата валежна конюнктура, довела до човешки жертви и големи материални вреди. Циклонът Даниел сътвори условия за рухването на големи, за нашите стандарти, 24 часови суми на дъжда в Странджа планина и по Черноморското ни крайбрежие на юг от Бургас. Според Национален институт по метеорология и хидрология, в с. Кости падналото количество на дъжда надвишава 330 мм. Данните от автоматизираната станция в Царево също записват, че са паднали над 300 мм. Трябва да се означи, че интервалът за който падат тези суми на дъжда, са единствено за към 18 часа. Това са едни от най-големите 24-часови суми на дъжда измервани в нашата страна.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР