реди две седмици излезе годишното проучване на Global Carbon Project

...
реди две седмици излезе годишното проучване на Global Carbon Project
Коментари Харесай

Дори пандемията не спира въглеродните емисии на Китай

реди две седмици излезе годишното изследване на Global Carbon Project за международните въглеродни излъчвания от изгаряне на горива, което съставлява нещо като предварителна оценка за изтичащата година.

Както се очакваше, учените предвиждат, че излъчванията ще записват рекорден спад от към 6.7% или с 2.4 милиарда тона по-малко от 2019 година като спадът в Китай се прави оценка на към 1.7%.

Твърдя, че бъркат. И то с доста. Китай освен, че няма да означи спад, а още веднъж ще регистрира растеж. В други страни спадът ще е по-малък от плануваното.

Въпреки цялостния локдаун при започване на годината, китайската стопанска система бързо се върна към растежа още през месец май. Ето какво се случва там през 2020 година:

1. Единствената огромна стопанска система, която ще регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт на годишна база - с към 2.5%.

2. Гигантски растеж на потреблението на метали, производството и износа - за ноември регистрират растеж на износа на годишна база с над 21%. Това е умопомрачително!

3. Гигантски скок в потреблението на електричество - за ноември регистрират растеж на годишна база с 9.4%. До май месец бяха доста на минус, само че бързо наваксаха и за първите 11 месеца от 2020 година към този момент имат растеж с към 2.5% по отношение на 2019 година

4. През декември ще отчетат още по-силни върхове на потреблението - макар че в някои провинции дори имат режим на тока поради дефицит на въглища.

5. Индустриалният взрив и студената зима водят до растеж на потреблението на въглища, петрол и ососбено на природен газ от началото на октомври. Последният пораства с двуцифрени проценти по отношение на предходната година, а цените на втечненият природен газ в региона са на 6-годишен най-много на фона на рекордните минимуми през лятото. Китай може да се окаже най-големият вносител на полутечен природен газ в света още през тази или най-късно през идната година, изпреварвайки Япония.

В умозаключение считам, че най-големият емитер на СО2 на планетата най-после ще регистрира не спад, а растеж на излъчванията - освен това с над 1% за 2020 година В Индия и Съединени американски щати пък спадът ще е по-малък от плануваното.

В края на краищата световният спад на излъчванията ще е под 5% и ще бъде наваксан доста бързо още през 2021 година

Всичко разказано тук не отразява моите стремежи или позиции. То просто се случва и обстоятелствата го демонстрират.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР