Редактор: Иван Гошевe-mail: [email protected]Бившият депутат Анастасия Мозер представи в студиото

...
Редактор: Иван Гошевe-mail: ivan_goshev_petel.bg@abv.bgБившият депутат Анастасия Мозер представи в студиото
Коментари Харесай

Анастасия Мозер: Изумявам се на носталгията на хората по онези времена. Какво искат - да върнем репресиите и лагерите ли?

Редактор: Иван Гошев

e-mail: [email protected]

Бившият народен представител Анастасия Мозер показа в студиото на утринния блок на " Нова телевизия " своята книга -  " Щрихи от един живот в мъчно време ". Тя е живяла в няколко столетия - преди комунизма, по време на комунизма и в демократична България.

" За жал в България има доста промити мозъци от пропагандата - и предходната, и по-късно комунистическата, тъй като това беше тяхното най-голямо оръжие. Аз и в този момент го виждам по какъв начин, все пак, хората приказват неща, на които аз съм била очевидец и не мога да се съглася с тях - че преди този момент било по-добре, че в този момент е доста зле. Не мога да се съглася с това, тъй като аз съм живяла преди този момент и по какъв начин може да искаш да живееш в едно обещство, в което няма независимост - нито на словото, нито на придвижването, нито на жилището ти, тъй като ние всички бяхме принудени и имахме право на половин стая ", сподели тя.

" Нещата са се трансформирали, считам, че са към положително. С смяната на собствеността, да вземем за пример. Защото аз бих се учудила, в случай че на следващия ден нещата се върнат по този начин, както бяха. Всички тези, които получиха нещо с помощта на реституцията и на другото отношение към собствеността, защото връщането на частната благосъстоятелност е един доста значим детайл на прехода, не мисля, че те ще бъдат съгласни да се откажат от всички тези придобивки. И след това - като влезеш в този момент в един магазин за храна има всичко. Винаги съм се изумявала от носталгията на хората по тези времена. Тя е доста криворазбрана. Защото аз не виждам какво желаят - репресиите ли да се върнат, лагери ли да има, да се върнат пандизите, в които вкараха хората, които бяха дисиденти и демократи. Това ли е което на хората им харесва? На мен не ми харесва ", безапелационна бе тя.

Мозер се върна и към спомените си от своя път в политиката след 1989 година " Синята коалиция ОДС е един от значимите моменти в историята на България. Той не беше елементарно реализиран, тъй като постоянно имаше едни търкания, само че нашата коалиция с демократичната партия, със Стефан Савов, беше нещо неповторимо. Ние работихме за демокрацията, а не за личните си ползи и както споделяше Савов сме яли доста гущери, тъй като постоянно се опитваха да ни подценяват, само че значимото е, че тогава се направи нещо доста значимо - ОДС пристигна на власт с едно безусловно болшинство в Народното събрание и тези законови промени бяха подхванати. Това проправи пътя ни към Европейски Съюз ", сподели още тя

" Мисля, че в точния момент се отдръпнах, тъй като политическият ландшафт се беше към този момент трансформирал и аз не се вписвах в него. Аз желаех да работя напълно за хората. България върви напред, каквото и да споделят хората. Надявам се, че тя ще продължи по европейския си път. И Европа би трябвало да направи някои промени, тъй като и там нещата се трансформираха, само че връщане обратно няма ", съобщи Мозер. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР