Речта на омраза към цяла група от хора не е

...
Речта на омраза към цяла група от хора не е
Коментари Харесай

ВАС окончателно осъди Труд и Блъсков заради преводна руска статия, насаждаща омраза

Речта на ненавист към цяла група от хора не е част от свободата на словото, излиза наяве от решението на Върховен административен съд.

Върховният административен съд (ВАС) окончателно осъди в. " Труд " и издателя му Петьо Блъсков за публикуването на преводна съветска публикация, пропагандираща ненавист към гей хората, съобщи Дневник.

Делото, формирано по тъжба на ЛГБТИ деятеля Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), се отнася до преводен материал от РИА " Новости ", оповестен от вестника през септември 2019 година със заглавие " П**ерастите в Съединени американски щати бият паника ". Статията прави общ преглед на влошаващия се публичен климат по отношение на нехетеросексуалните хора в Съединени американски щати под ръководството на администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп.

Съдът осъди Петьо Блъсков и " Труд медия " за тормоз посредством съветска агитация

В същото време обявата сигнализира по какъв начин гей хората вземат участие в политическия и публичен живот, което е окачествено като " болест ". За образец се сочи, че гей хора заемат преподавателски позиции в академичната общественост. Статията ясно прокарва внушението, че гей хората са " извратени " и заради това - рискови за децата.

По техен адрес са употребени прилагателни като " п**ерасти ", " со**мити " и " перверзници ". Статията даже изяснява, че неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида против Русия били артикул на работещи там " перверзници ". С тези процеси публикацията свързва Истанбулската спогодба и законодателството против домашното принуждение, което целяло " унищожаването на фамилията ".

От БХК напомнят, че през ноември 2021 година Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) се произнесе с решение против " Труд " и Блъсков, като ги задължи да вкарат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат осведомени всички чиновници на медията; да рапортуват на КЗД за резултатите в 30-дневен срок; и да отстранен публикацията от електронното наличие на вестника.

По тъжба на " Труд " през юли 2022 година Административен съд София-град удостовери решението на КЗД, само че от медията още веднъж апелираха.

Върховен административен съд удостоверява мнението на първоинстанционният съд. Според висшите съдии с изразите " пе**расти ", " содоми** " и " перверзници " недвусмислено се насажда неприязън, непоносимост, нетърпимост и изключване на гей хората. Съдиите акцентират, че изразите " не засягат съответно лице, а цяла група лица ".

Върховните съдии показват, че свободата на словото не е безспорна и че с явлението, известно като " тирада на омразата ", се накърнява положителното име и достолепието на личността и се основава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР