Реално могат да се вземат много мерки, които да смекчат

...
Реално могат да се вземат много мерки, които да смекчат
Коментари Харесай

Красимир Стойчев: Могат да се вземат мерки за смекчаване на шока от поскъпването на цената на газа

„ Реално могат да се вземат доста ограничения, които да смекчат този потрес в повишаването на цената на газа, като не приказвам за газови ограничения, а за енергийния потрес на цените “. Това разяснява в предаването „ Лице в лице “ по БТВ предприемачът, откакто КЕВР утвърди нарастване на цената на природния газ с 36,22%. „ Не може да се каже, че има рецесия в доставките на елктроенергия, тъй като изнасяме 20 на 100 от създадената електрическа енергия, а няма превишаване на търсенето-предлагането на локална основа “, добави той.

Според него една от аргументите за шока е лансирането на либерализицията на пазара. „ Шокът идва от това, че никой не се сети, преди 2-3 годни когато почнаха да стартират либерализацията на пазара, че рано или късно когато либерализираш пазара - ще се изравниш с равнищата на цените на страните към тебе. В отчета на КЕВР от предходната година те регистрират, че цените на борсата „ танцували “ дружно със сръбската, гръцката и румънската борса. Ето и в този момент „ танцуват “ дружно. Това е огромен неуспех на регулацията на българския пазар “, изясни Стойчев.
 Исторически връх на цената на газа на 1 октомври Исторически връх на цената на газа на 1 октомври
Цената на газа в Европа при откриването на борсовата търговия на 1 октомври още веднъж доближи исторически връх с съвсем 1 200 $ за...

По думите му може да се ограничи количеството на продавана електроенергия  на българската борса. „ Но ние виждаме липса на грам кадърна регулация и кадърно ръководство. Помощ за бизнеса е хубаво, само че ще мине време, до момента в който се усвои. Може да се махне 10% Данък добавена стойност върху електрическата енергия, както направиха с ограниченията за бизнеса и махнете 5%, които всички производители и търговци на електрическа енергия внасят в този фонд за сигурността на енергийната система. Ще ги компенсират в бюджета, като се вземе изключителния дял “, разяснява още Красимир Стойчев. Кризата и изцяло да е преодоляна, няма да получим пари нито по фонда за резистентност, нито по справедливия преход, до момента в който не кажем дата за затваряне на въглищната централа, добави той. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР