Реактор с термоядрен синтез в Китай постигна невероятен успех и

...
Реактор с термоядрен синтез в Китай постигна невероятен успех и
Коментари Харесай

Изкуственото слънце на Китай се задържа 17 минути

Реактор с термоядрен синтез в Китай реализира необикновен триумф и в продължение на 17 минути е поддържал температура, пет пъти по-висока от тази на най-голямото величие в нашата Вселена. Това оповестиха медии от страната след задействането на така наречен изкуствено слънце. Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) е достигнал при пробното му стартиране температура от 70 милиона градуса по Целзий, означават организация " Синхуа " и държавната телевизия CGTN.

Новината обаче не е в достигнатата температура, а в продължителността на опита. През май EAST работеше при температура 120 милиона градуса, само че единствено 101 секунди. Също през май бе доближат пик от 160 милиона градуса (10 пъти колкото Слънцето), само че за 20 секунди. Последният опит е с поддържане на температура 70 милиона градуса в продължение на 1056 секунди - много по-ниска, само че непрекъсната за толкоз дълъг интервал.

Целта на плана е да се сътвори опция за безкрайно произвеждане на чиста сила. Използваният способ - нуклеарен синтез - съставлява обединение на атоми (например, на водород и хелий), а не разделяне (както в стандартните атомни централи) при доста висока температура. Така звездите освобождават големи количества сила.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР