Развитието и широкото внедряване на нови технологии и изкуствен интелект

...
Развитието и широкото внедряване на нови технологии и изкуствен интелект
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще създаде повече работни места, отколкото ще ликвидира

Развитието и необятното внедряване на нови технологии и изкуствен интелект (AI) води до това, че роботите все по-често заместват хората на работните им места. В същото време, компютрите основават нови работни позиции, които след няколко години ще бъдат повече от броя на съкратените хора поради AI.

Анализатори на Gartner показаха прогноза, съгласно която през 2020 година изкуственият разсъдък ще сътвори 2,3 милиона нови работни места и ще отстрани 1,8 милиона работещи.

Степента на въздействие на ИИ върху кадровия пазар ще зависи от бранша: в някои от тях чисто броят на работните места ще понижава няколко години, а в други – да вземем за пример, в опазването на здравето, образованието и неправителствения бранш – броят им ще се усилва минимум до 2019 година, настояват анализаторите.

Те не изясняват методологията, по която е формирана тази прогноза. Основното съмнение на специалистите е, че изкуственият разсъдък по-скоро няма да замести хората, а ще ги добавя в професионалната им активност, правейки ги по-бързи, по-ефективни и по-продуктивни.

“Преди доста от значимите нововъведения се асоциираха с преходния интервал, обвързван с краткотрайното понижаване на броя на работните места и последващото възобновяване и промяна на бизнеса. Изкуственият разсъдък, най-вероятно ще върви по същия път – счита вице-председателят по научните проучвания на Gartner Светлана Сикулар. – За страдание, в най-катастрофалните прогнози по отношение на загубата на работни места, AI ще автоматизира някои процеси и ще засенчва най-голямата изгода, когато индивидът и изкуствения разсъдък ще се допълват взаимно”.

Според специалиста, ИИ ще усъвършенства продуктивността на доста работни места, ще ликвидира милиони ненужни позиции от приблизително и начално равнище, само че също по този начин ще сътвори и милиони нови работни места за висококвалифицирани мениджъри.

Безпилотните коли обаче, роботите гледачи на деца, автоматизираните системи за банкет на хора на работа и други AI технологии плашат хората с всеобщи съкращения. През октомври 2017 година, изследователската компания Pew Research разгласява резултати от изследване измежду американците и е открито, че 70% от популацията на Съединени американски щати се опасява от автоматизацията и загубата на работни места.

Според прогнозите на Gartner, до 2020 година, повече от половината от фирмите ще харчат повече пари за създаването и внедряването на чат-ботове, в сравнение с в основаването на мобилен програмен продукт.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР