Развитие на туристическите услуги у нас в ситуацията на covid-криза,

...
Развитие на туристическите услуги у нас в ситуацията на covid-криза,
Коментари Харесай

Енергийни компенсации за бизнеса в сектор Туризъм искат ДБ и БСП

Развитие на туристическите услуги у нас в обстановката на covid-криза, енергийни обезщетения за бизнеса в бранша и въвеждане на електронни визи бяха единствено част от препоръчаните ограничения по време на дискусията за развиването на туризма, проведена от " Продължаваме Промяната ". Разговорите са част от серията полемики по основни политики за разработване на съдружно съглашение. В полемиките вземат участие още представителите на  " Демократична България ", " ИТН " и Българска социалистическа партия. 

От " Продължаваме промяната " оферират въвеждането на електронни визи и понижаване на цената им, като пресмятат, че по този метод ще можем да притеглим над 1 млн. туристи.  " ИТН " залага на смяна на концесионното законодателство, законово регламентиране на настаняването посредством онлайн платформи и прозрачно систематизиране на туристическия данък за туристически цели. БСП иска да има енергийна отплата за хотели и заведения за хранене поради растежа на цените. А  " Демократична България "  надгражда концепцията като предлага осигуряването на енергийни помощи поради цената на тока да става съразмерно съгласно разхода на ток в предишното на всяко дружество. 

Ето и съответните оферти, които се чуха от представителите на четирите партии. 

" ИТН "   залага на обособяването на пет стратегически ресора в границите на Министерството на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и различен туризъм. Предлага се всеки сектор да има собствен маркетингов проект за деяние, тъй като всеки бранш има разнообразни потребности и политики за привличане на туристи и бюджетът ще се разпредели съгласно броя осъществени нощувки по видове туризъм. Към всеки сектор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с присъединяване на специалисти от районни и профилирани браншови организации. Това, съгласно специалистите на партията, ще докара до спомагателна експертиза и по-добра връзка сред бизнеса и институциите, само че най-много до мониторинг, надзор и противоположна връзка. 

Втората значима стъпка за Има Такъв Народ в туризма е обвързвана с маркетинга и брандинга. Според политическата групировка, България би трябвало да се ребрандира като туристическа дестинация по отношение на новите технологии и световните трендове и да се утвърди като въодушевяващ брандинг, допълнен с петте съществени типове туризъм. 

Има Такъв Народ се обяви за преустановяване на порочните и корупционните съгласно тях практики за незаслужено систематизиране на средства за маркетинг и реклама, както и за съгласуваност сред министерството и бизнеса за налагането на марката на страната. " Трябва да надградим нашата имиджова реклама в туризма с дейна цифрова тактика, която да е измерима. Трябва да се сложи и акцент върху българските туристи в дълготраен проект посредством извеждане на съответни послания освен в миг на рецесия ", сподели Ивайло Кожухаров. 

От основно значение са още възстановяване имиджа на сектора и подготовка на заетите в него, като да вземем за пример да се подтиква дуалното образование, както и визовата политика в посока цифровизация на процесите. 

Създаване на гаранционен фонд за туроператорска и турагентска действия и уреждане на статута на националните курорти, оферират от " ИТН ". И още: промяна на концесионното законодателство, като би трябвало да организира мониторинг и одит за успеваемостта и надзор по сключването и осъществяването на концесионните контракти в Министерството на туризма; законово регламентиране на настаняването посредством онлайн платформи, с цел да се изсветлят приходите; транспарантно и целево систематизиране на туристическия налог за туристически цели, като средствата назад да се влагат на територията на общините. 

България може да реализира конкурентно преимущество на интернационалните пазари, представяйки се като симбиоза от туристически благоприятни условия, които са ситуирани на дребна повърхност - " Една дестинация - 100 прекарвания ". Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков по време на полемиката за развиването на туризма. И уточни някои от ресурсите, с които страната ни разполага - солеността на Черно море, равностойна на тази на сълзата, теснолинейка в Родопите, по чийто маршрут на всяка спирка да вземем за пример да има фермерски пазар.

Сред акцентите на политическата групировка по тематиката " Туризъм " са постигането на постоянен годишен растеж на междинния брой на туристите; повишаване на разнообразието на туристическата услуга, с цел да има целогодишен туризъм; промотиране на комбинирани пакети с присъединяване на разнообразни типове туризъм; ръст на добавената стойност на туристическата услуга, поддръжка на туристическия бизнес при потреблението на европейските средства, както и строителството на автомагистралите " Хемус " и " Тракия ", с цел да се обезпечи омекотен достъп до курортите. 

От " Продължаваме промяната " оферират въвеждането на електронни визи и понижаване на цената им, като пресмятат, че по този метод ще можем да притеглим над 1 млн. туристи. От Политическа партия споделят визията за опазване на мярката " 60 на 40 ", както и на Данък добавена стойност от 9 % за сектора, както и на опциите на преференциално кредитиране за сектора през Българската банка за развиване. 

Трябва да се направи гаранционен фонд за изходящия туризъм, да се увеличи застрахователната просвета и да има партньорство със застрахователите, които би трябвало да предложат артикул, който да има смисъл за туроператорите, считат още от партията. Те с афишират и за поддръжка за самоосигуряващите се, потърпевши поради пандемията, като измежду тях са екскурзоводите и планинските водачи. И още: създаване на народен координационен център за надзор на качеството на услугата в туризма, който да работи и с бизнеса и нови схеми за доброволна сертификация - да вземем за пример за характерни на района храни.  

Сред нормативните промени, планувани от Политическа партия, бяха посочени в Закона за туризма, в Наказателния кодекс - за транспортите на туристи от планински водачи и екскурзоводи, за предпазените територии, културното завещание, храните.

От Българска социалистическа партия оферират да има енергийна отплата за хотели и заведения за хранене поради растежа на цените. Други техни оферти са временно заледяване на активността на неработещи туроператори и турагенти за период от една година; основаване на онлайн визов център; мярката 60/40 да се получава при потвърден спад на оборота от 20% по отношение на 2019 година, а не както в този момент - 30 - 40 спад на оборота по отношение на 2019 година, като съпоставката се дефинира на междинна годишна база. 

Създаване на специфична кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развиване, желаят още от Българска социалистическа партия. От партията желаят да има безвъзмездни бързи проби по европейска стратегия за клиенти на хотели и заведения за хранене, които не имат " зелен документ ". Настоява се и за погашение до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за екскурзиант, дошъл в България с под наем полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022. " Ако тези краткосрочни оферти се вкарат, всички в сектора ще бъдат облекчени и ще могат да продължат своята активност ", разяснява Емил Хумчев. 

" Демократична България " предлага осигуряване на енергийни помощи поради цената на тока като това да се случи съразмерно съгласно разхода на ток в предишното на всяко дружество. Включването на туризма в стратегия за обезпечено или отчасти обезпечено кредитиране за да се влага в различни източници на сила и подкрепяне на активността на сектора, е друго предложение на Демократична България.

Предлага се и основаване на осигурителен или различен финансов инструмент за възобновяване на предплатени или надплатени суми към снабдители, както и опазване на равнищата на Данък добавена стойност на 9 на 100 до края на covid-кризата. 

Сред другите оферти на политическата групировка са основаване на гаранционен фонд, който да пази туристическия бизнес при рецесия. От Демократична България желаят да се отстрани концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни контракти. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР