Разтворимото кафе по-старо, отколкото повечето хора си мислят. То се

...
Разтворимото кафе по-старо, отколкото повечето хора си мислят. То се
Коментари Харесай

Разтворимото кафе става на 109 години

Разтворимото кафе по-старо, в сравнение с множеството хора си мислят. То се появило през 1901 година, когато американският откривател от японски генезис Сатори Като приспособил изобретената от него технология за разтворим чай към кафето.

Той я продал на американска компания, която популяризирала разтворимото кафе в целия свят. По време на Втората Световна война разтворимото кафе е било част от провизиите на американските войски.

Масовият консуматор оценил разтворимото кафе през 1909 г.

В продажба я пуснал англичанинът Джордж Констънт Уошингтън, който живеел в Гватемала.

Докато чакал жена си в едно кафене, той се въодушевил от кафеен прахуляк, който се бил получил от кондензираните изпарения на готовото кафе.

 Разтворимото кафе става на 109 години

Съвременният вид на разтворимото кафе се е появил през 1938 година, когато Бразилия се оказала изправена пред нуждата да консервира остатъците от кафени зърна.

Проблемът бил решен от Макс Моргенталер, който е прочут като татко на ободряващата разтворима напитка. В началото на предишния век разтворимото кафе се приготвяло, като от доста мощно кафе се изпарявала водата.

Технологията от този момент не се е трансформирала доста: мощно кафе се филтрира, а по-късно се разпръсва в камера, цялостна с инертни газове, при мощна температура.

Капчиците кафе изсъхват, до момента в който летят, и се трансформират в кафяви гранули. Гранулираното кафе има по-добървкус в сравнение с елементарното разтворимо кафе. То е по-ароматно и има по-слаба киселинност.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР